Småföretagare anklagas i Ekot

Ett radioinslag i Sveriges Radio av ekoredaktionen i veckan har väckt känslor, både bland politiker och företagare. De uppger att utdelningarna från fåmansbolag på fem år fördubblats till nästan 52 miljarder kronor, vilket angreps av SACO som menade att skattelagarna behandlade löntagare sämre än småföretagare.
– Det har blivit frivilligt för allt större grupper om de ska betala statlig inkomstskatt eller ej, och det är inte bra för systemets legitimitet, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på akademikerförbundet Saco, till Ekot.

Bakom utdelningsreglerna finns de omstridda 3:12-reglerna som det lappats och lagats i. När reglerna gjordes om uppstod ett kryphål som under några år nyttjades av folk som startade dussintals olika bolag och plockade ut schablonbeloppet 140 000 kr som utdelning – i varje bolag. Men det hålet har redan täppts till och numera gäller schablonregeln endast för ett bolag per person.
Oppositionen såg chansen att plocka poäng:
– 3:12-reglerna ska vara generösa och bra för att främja företagsamhet och se till att det blir fler anställda. Men en bieffekt av de förändringar regeringen har gjort är att det också skapats ett kryphål och det är direkt otillständigt, säger vice ordförande i riksdagens skatteutskott, socialdemokraten Leif Jakobsson till Ekot.
Anders Andersson, chefredaktör på tidningen Driva Eget konstaterar dock på sin blogg att kryphålet inte existerar idag:
”slutsatsen att dagens 3:12-regler är för generösa bygger på felaktiga grunder. De oppositionspolitiker som nu försöker skaffa sig politiska poänger borde först lära sig hur reglerna fungerar.”
Andersson fortsätter med att påpeka att Wetterberg också är fel ute:
”Eftersom utdelningsskatten är 20 procent är det lätt att jämföra den siffran med inkomstskatten som är drygt 30 procent under brytpunkten och drygt 50 procent över brytpunkten. Men det är en felaktig jämförelse. Eftersom utdelningspengar först beskattas med bolagsskatt är utdelningsskatten i praktiken 37,6 procent – en välkommen sänkning från 41 procent jämfört med 2012 när bolagsskatten var högre.”

FöretagarFörbundet har länge drivit frågan om att helt avskaffa 3:12-reglerna.
Vårt förslag: Avskaffande av fåmansbolagsbeskattningen: Beskattning av aktieutdelningar och avyttring av aktier i fåmansbolag ska likställas med noterade aktier. De så kallade 3:12-reglerna, som syftar till att hindra ägare av fåmansbolag att omvandla tjänsteinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster måste tas bort. Varför ska det vara lägre skatt på att äga aktier i ett börsbolag än att äga aktier i ett familjeföretag?

Läs hela Anders Anderssons krönika

Lyssna och läs om Ekots inslag

Ytterligare en Eko-artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr