Dubbel TV-licens för egenföretagare

Surfplatta-Fotolia_22429471_XS-1361976643170Nu har det åter börjat storma kring tv-licensen eftersom Radiotjänst i Kiruna plötsligt börjat jaga ägare av datorer och surfplattor för att kräva dem på tv-licens. Radiotjänst tycker även att företagare ska betala extra tv-licens för att de har datorer anslutna till internet och därmed har möjlighet att se SVT:s kanaler på webben.
Deras syn är skrämmade, speciellt när man går in och kollar vad som gäller för den som har en enskild firma och bedriver sin verksamhet i bostaden. Där vill Radiotjänst kräva in två avgifter och skriver på sin hemsida:
“Radio- och tv-avgiften täcker ett obegränsat antal tv-mottagare som är avsedda att användas i innehavarens hushåll, det vill säga mottagarna ska vara knutna till innehavarens privata sfär (rum, område). En tv-mottagare på arbetsplatsen är inte avsedd att användas i hushållet. Därför ska två avgifter betalas; en för arbetsplatsen och en för hushållet.”

FöretagarFörbundet anser att det är en märklig syn som Radiotjänst för fram och uppmanar politikerna att omgående sätta stopp för dessa trakasserier av småföretagare. Det är knappast så att svenska småföretagare har möjlighet att sitta på arbetstid och titta på tv på webben. Den tiden finns inte med tanke på att de allra flesta småföretagare i undersökningar berättat att de jobbar 50-60 timmar i veckan.

Tror Radiotjänst på allvar att en småföretagare som jobbar över 50 timmar skulle vilja sitta på jobbet och titta på TV på sin dator?
Om regeringen vill tillämpa sina ambitioner att förenkla och minska regelkrångel vore det mest effektiva att lägga ner Radiotjänst och ta ut tv-skatten solidariskt för alla privatpersoner på skattsedeln likt kyrkoavgiften. Det finns ingen som helst anledning till att företag ska betala tv-skatt för att de äger datorer som det går att surfa på internet med.

Computer Sweden rapporterar att “företag som vill slippa tv-avgift för datorer kan undvika den genom att ”plombera” utrustningen. Företag har tidigare kunnat genomföra plomberingar av vanliga tv-apparater och nu följer alltså datorer och surfplattor. De ska på något sätt se till så att tv-sändningar inte kan tas emot.“
I praktiken skulle företagen då be sin internetleverantör spärra exempelvis svtplay. För att slippa tv-licenskostnad ska företagen sedan skicka ett intyg till Radiotjänst, där de lovar att de gjort det omöjligt att se på tv med datorn.
– Vi ställer inte krav på hur de gör, och kommer inte heller åka runt och kontrollera. Vi litar på människor och i synnerhet företagen. De har knappast köpt datorer för att de anställda ska se på tv, säger Carl-Gustav Johansson, – Vi ställer inte krav på hur de gör, och kommer inte heller åka runt och kontrollera. Vi litar på människor och i synnerhet företagen. De har knappast köpt datorer för att de anställda ska se på tv, säger Carl-Gustav Johansson, VD för Radiotjänst till Computer Sweden.
Däremot vill de alltså lägga ännu mer jobb på småföretagare som vill slippa straffbeskattas…

Läs Computer Swedens artikel

Läs Radiotjänsts syn på tv-licens för enskild firma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr