Administration-Fotolia_38541841_XS-1351868736322Över hundra tusen enskilda firmor kan komma att avregistreras närmaste året. I en särskild satsning ringer Skatteverket runt till personer med F-skattesedel som inte betalat någon moms på länge och uppmanar dem att avveckla firman om de inte har något jobb på gång, skriver Ekot.

Orsaken är skärpta krav på bland annat enskilda firmor från och med år 2014 som då årligen måste lämna en momsdeklaration istället för att bara redovisa momsen i inkomstdeklarationen. Risken är att tusentals privatpersoner får en massa kravbrev och påminnelser. För att undvika att många får förseningsavgifter då gör Skatteverket en insats redan nu och ringer upp alla med F-skattsedel som inte redovisat moms på länge.
I höst ringer de 30 000 personer och satsningen fortsätter efter årsskifet. Totalt omfattas 160 000 personer som inte redovisade någon moms i inkomstdeklarationen 2011.

Effekten blir alltså att tusentals, kanske rentav tiotusentals företag läggs ner. I vissa fall är det företag som ändå inte har någon verksamhet, men det kan även drabba dem som kanske har ett företag och har verksamhet vissa år och ingen verksamhet andra år. För den som tvingas avstå F-skattsedeln och sedan vill aktivera den igen kan det ta tre veckor att få F-skatt igen.

Ambitionen måste vara att göra det enklare att starta och driva företag och därmed att få en F-skattsedel. FöretagarFörbundet anser att Skatteverket borde få i uppdrag att hitta alternativ som gör det enkelt för den som vill att ha ett företag vilande utan att riskera förseningsavgifter eller tvingas registrera nytt företag vartannat år ifall man varvar anställningar med eget företag, vilket inte är helt ovanligt exempelvis bland konsulter.

Läs hela Ekots artikel

N

Mycket förmånligt

Ett medlemskap späckat med småföretagaranpassade medlemstjänster och förmåner. Din egen inköpsavdelning, rådgivning, försäkringspaket och mycket mer.

N

Småföretagen är bra för Sverige

De allra flesta jobben och tillväxten skapas här. Vi driver opinion för att göra det bättre, enklare och tryggare för dem att utvecklas. Bra för småföretagen, bra för Sverige!

N

Av småföretagare, för småföretagare!

Vi fokuserar på de allra minsta företagen, soloföretagare och de med upp till tio anställda. Vi är själva småföretagare och vet hur verkligheten ser ut.