Skatteverket kräver tillbaks omställningsstöd

Skatteverket

Felaktiga utbetalningar av omställningsstöd på 32 miljoner krävs nu tillbaks av Skatteverket. De flesta felaktiga ansökningarna stoppas redan innan utbetalning och de som slinker igenom där har genomgått manuell kontroll och de som inte godkänts krävs nu tillbaks.

Totalt stoppade Skatteverket 546 miljoner av omställningsstödet före utbetalning, så det är en relativt liten andel som har krävt efterkontroll.

Skatteverket har hittills betalat ut 5,8 miljarder kronor till sammanlagt 27 000 företag i form av omställningsstödet, som ska hjälpa pandemidrabbade företag att klara en del av de fasta kostnaderna.

– Tack vare förkontrollen hittar vi de flesta felen direkt. Pengarna betalas då aldrig ut. Om det behövs gör vi sedan en manuell efterkontroll av företag som fått stöd, där vi ser tecken på fel som förkontrollen missat, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket i ett pressmeddelande från Skatteverket.

Det är två branscher som sticker ut. Byggbranschen har högst andel återkrav. Det ligger på 2,33 procent, satt i relation till hur mycket stöd branschen fått. På andra plats kommer konsultverksamheter, vars återkrav ligger på 0,89 procent av stödet de fått.

En geografisk jämförelse visar att regionerna med högst andel återkrav i relation till beviljat stöd är Östergötland och Jönköping. De ligger på 1,45 procent respektive 1,05 procent.

LÄS MER HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr