Säpo- chefen varnar för att cyberattacker ökar mot företag

anonymous-2755365_960_720

Fler och fler företag vittnar om att de blivit utsatta för cyberattacker och utpressningsförsök. Ett brott som innebär stora bekymmer för ett företag om datorer och IT system låses och görs obrukbara tills lösensumma betalats. I andra fall hotas företagare med att betala en summa för att påstådda filmer där den utsatte påstås filmats surfa på ”tvivelaktiga” sajter ofta porrsajter. Det förekommer även storskaliga cyberattacker i form av att lamslå hela IT-system i Länder och i stora organisationer. Det spekulerades senast för någon vecka sedan om Iran skulle slå tillbaka mot USA genom en cyberattack. Dessa attacker, i både stor och liten skala är något vi måste förhålla oss till.

Lagstiftaren är på gång med flera olika förslag för att öka kontrollen över nationella intressen för kritisk infrastruktur. Men även näringslivet behöver skyddas. I april 2019 antogs en ny säkerhetslag som bland annat innebär att företag som hanterar säkerhetskänslig information måste ha en säkerhetschef i ledningen.

Attackerna kommer från hela världen och både kriminella skurkar och stater sysslar med angrepp i olika former.


”De som hanterar den här typen av frågor bör känna till att den kinesiska inriktningen är att bli bäst på allt och den största makten i världen 2049, att vara ekonomiskt och politiskt oberoende och att man med alla till buds stående medel vill uppnå det målet”, säger Säpo-chefen Klas Friberg Till Dagens Industri.

Även som småföretagare bör man vara på sin vakt och skydda sig på de sätt man kan. Det kostar en del pengar, men det kostar betydligt mer att hantera ett angrepp eller ett utpressningsförsök. De flesta som blivit utsatt ångrar att de inte investerade i bättre skydd och rutiner för att undvika problemen.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr