Så mycket kostar det att gå i pension ”för tidigt”

SONY DSC

Svenskarna lever i genomsnitt 2,5 år längre idag jämfört med när vårt pensionssystem reformerades under 1990 talet. Det innebär att intjänad tjänstepension skall fördelas över längre tid och följaktligen blir det mindre i plånboken varje månad.

Om man tycker att pensionsprognosen ser för skral ut finns det i huvudsak två saker att göra, har man ytterligare några år kvar till pensionen finns möjligheten att spara undan mer varje månad och fylla på sin tjänstepension. Det andra alternativet är att skjuta fram pensionsåldern några år. Ett alternativ som fler och fler väljer, många genom att jobba deltid och kombinera pension med arbete.

350 000 jobbonärer
Alecta har räknat fram att ca 350.000 svenskar är vad de kallar ”jobbonärer”. 20 procent för att de behöver det då pensionen inte räcker till hyran, resten för att de mår bra av det. I Alectas undersökning säger var tredje 68-åring att de jobbar i någon grad, var femte 73-åring och var tionde 78-åring.

– Jag tror att det kommer att bli allt vanligare att pensionärer blir jobbonärer. Det är en effekt av att vi i snabb takt inte bara blir allt äldre, utan också allt friskare och piggare långt upp i åldrarna. Förr jobbade man som en galning till 65, fick en blombukett och så var man pensionär. Men framöver kommer fler svenskar att själva ta kommandot över när de går i pension och på vilket sätt, säger Staffan Ström pensionsekonom på Alecta.

Stor skillnad på pensionen på bara några års mer arbete…
Uträkning från Alecta med pensionsmyndighetens typfallsmodell visar att om du har en lön på 35.000 kr så får du (om företaget har betalt in tjänstepension) en pension på 20 900 kr om du går i pension vid 62 års ålder. Om du istället arbetar i sex år till och tar ut din pension vid 68 år kommer du att få 30 000 kr per månad.

Företagarförbundets undersökning bland medlemmar visar att egenföretagare i genomsnitt har en sämre tjänstepension än löntagare beroende på att man inte betalt in tjänstepension till sig själv alls, startat först efter att företaget kommit på fötter och således tappat ett antal år med inbetalningar eller att man avsätter en mindre summa jämfört med vad en löntagare får enligt ett kollektivavtal.

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr