Översyn av skattereglerna för delägare i fåmansföretag

Läs i nedan pdf-fil FöretagarFörbundets remissvar till finansdepartementet

https://www.ff.se/wp-content/uploads/2013/08/Översyn-3-12.pdf

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Lite mesigt tycker jag.
  Samt lite röriga resonemang.

  Har inte tid med några detaljerade kommentarer, men hela ideen med dessa försämringar är ju helt sjuk och enbart styrd av socialistisk “rättvisa”.

 2. Får instämma i att remissvaret är något ostrukturerat/ rörigt.
  3:12 reglernas syfte är i ursprungligen till för att hindra att företagets ev överskott tas ut som lågbeskattad utdelning. Detta, enligt min mening, efter påtryckningar från div fackförbund till för att hindra att yrkeskunniga, målare, snickare, elektriker, m.fl, bedriver sitt arbete i bolagsform och därmed kan ta ut ev överskott med för låg beskattning.
  Ändringar har tidigare skett i regelverket, bland annat för att premiera anställning av medarbetare.
  Syftet nu är i huvudsak att öka beskattningen och att utse vem som skall bli sittande med svarte Petter (minskad lönsamhet efter skatt).
  Ett kort remissvar borde vara mer lämpligt och innehålla:
  För företagare så är upplånat kapital och “eget” insatt kapital förenat med samma risk (oftast genom företagarens personliga borgen, pantbrev i företagarens privata bostad och liknande). Här måste vinstmöjligheten efter skatt vara lika för de olika posterna i balansräkningen.
  Ökat skatteuttag:
  Försämrar förutsättningarna för enmans / fåmansföretagare.
  Minskar incitament och utrymme för satsningar i företagens verksamheter.
  Minskar utrymme för att anställa medarbetare.
  Förslaget och generellt kortsiktiga ändringar i regelverk genererar mer improduktivt arbete (kostnader) inom företaget, konsultkåren, skatteexperter utbildningsarbete etc.

  En översyn och förenkling av hela regelverket måste ske men först efter en samsyn uppnåtts vad avser företagarens / företagets ersättning för risk samt beskattning överskott efter skatt.

  En gradvis ökning av krångliga regler för och beskattningen av småföretag / -tagare leder inte till mer rättvisa utan endast mindre utveckling, och mer arbete för att minska “skattekostnaden” (vilket redan storföretag gör via konsulter och olika upplägg).
  Glöm inte Pomperipossa-beskattningen som då felaktigt ansågs leda till den ultimata rättvisan.

Lämna ett svar

Stäng meny