Reinfeldts rapport visar Småföretagarnas verklighet

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt släppte under vecka 15 rapporten Arbeta till 75. Det är delegationen för Senior arbetskraft som har uppdraget från regeringen att verka för ett mer inkluderande och åldersoberoende synsätt i arbetslivet.

Rapporten skapade ramaskri i olika medier. Några axplock:

Göran Greider i Nyhetsmorgon: ”Reinfeldt har aldrig pratat med någon byggarbetare”

LO-ekonomen Torbjörn Hållö, hävdar att ”verkshöjden är i nivå med ett sämre specialarbete på gymnasiet”.

Arbetarkvinnorna bör jobba in i graven, enligt Reinfeldt, skriver Patrik Lundberg i Expressen

Jonna Sima skriver i Aftonbladet: ”Reinfeldt tror man kan tänka sig frisk”

Reinfledts rapport som är den första i en serie av många rapporter och studier i syfte att sammanställa och sprida kunskap och forskning om äldres möjligheter och även föreslå åtgärder som motverkar åldersdiskriminering för att bättre tillvarata senior erfarenhet. 

De flesta experter verkar eniga i att vi har en växande utmaning med att klara försörjningen med en åldrande befolkning och att lösningar måste sökas och finnas.

Samma enighet tycks inte ännu finnas i metoden för att klara utmaningen.

Småföretagarna som är vana att klara sig själva och lösa sina egna utmaningar verkar ha en annan syn på problemet, många har redan insett att de kommer att behöva jobba längre än till 67 enligt en rapport som gjordes i mars av Företagarförbundet. Eller så trivs småföretagare bara bra och vill därför fortsätta att vara verksamma som företagare, det förtäljer inte rapporten. Men hela 36 procent har planerat att jobba efter 67 års ålder. 2 av 10 tänker sig arbeta efter 70 och 1 av 10 är inställda på att jobba efter 75.

Läs hela Företagarförbundets rapport här

Läs Reinfeldts rapport här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar