Plåt och ventilation vill utbilda 2 procent fler till 2025

Vecka 33_Kompetens25_Jenny_foto_Peter Holgersson_bild 4

Det saknas plåtslagare och ventilationsmontörer i Sverige. Det har varit ett problem under lång tid och nu har branschorganisationen Plåt och Ventföretagen tagit initiativ till att få 25 procent fler sökande till branschens utbildningar till 2025.

”I Sverige har det oftast funnits gott om jobb i byggbranschen, men i början av 90-talet kom vi in i en lågkonjunktur och många tvingades skola om sig. I dag är situationen liknande igen och behovet av arbetskraft inom hantverksyrkena är stort, men nu verkar ingen vilja ha dessa jobb. Jag hoppas att det delvis handlar om att kunskapen inte finns, och att många kan tänka om när de får information om vad yrkena innebär och hur det är att arbeta som till exempel plåtslagare och ventilationsmontör.” säger Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen.

Satsningen går under namnet Kompetens25 och syftar till att fler unga skall välja gymnasieprogram med inriktning på Plåt och Vent. Branschen lockar med ”garanterat arbete” efter utbildningen eftersom kompetensunderskottet är så stort idag. På sajten garanteratjobb.se kan unga och deras föräldrar lära sig mer och lockas till branschen, hoppas Plåt och Ventföretagen.

BILD: Jenny på K.G. Hjelmgrens Plåtslageri är yrkesambassadör för byggnadsplåtslagare. Ett initiativ som drivs av Plåt & Ventbyrån. Foto: Peter Holgersson.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr