Onanifilmer de nya Nigeriabreven

CYBERSÄKERHET
Svenskar har betalt mer än två miljoner till utpressare som hotar att ”läcka” påstådda filmer på dem i generande göromål.

Utpressarna skickar ett mail där de påstår sig ha tagit över din webbkamera och har generande filmer på dig när du porrsurfar. De kräver en ”lösensumma” i Bitcoin.

I andra falla har de handlat om kidnappning. De skickar mail om att ditt liv är i fara och du måste skydda dig genom att föra över en summa i kryptovalutan Bitcoin.

Polisen fick i höstas efter den senaste vägen av porrutpressningsmail in ca 5000 anmälningar varav 400 hade betalt vad utpressarna krävde. Polisen är ganska säkra på att det inte är svenska aktörer som idkar utpressning utan de flesta spår leder till de forna öststaterna. Polisen arbetar tillsammans med övriga Europeiska länder i Interpol för att spåra bedragarna.

Om du mottar ett utpressarmail

1. Betala inte. När betalningen väl gjorts är sannolikheten att pengarna ska komma tillbaka väldigt liten. 

2. Ta bort mejlet. 

3. Anmäl brottet. Ju fler anmälningar desto mer information får polisen. 

4. Kontrollera om din e-postadress finns med i någon känd läcka. Det går att göra via tjänster som Hackad.se eller Haveibeenpwned.com. Där går också att se om ditt lösenord kommit på villovägar i samband med någon läcka. 

5. Har lösenordet läckt, byt det på aktuella tjänster och aktivera en tvåfaktorsautentisering där det är möjligt.

Läs mer på DNs sajt här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar