Nästa år väntas det finnas 43 miljoner gigarbetare i Europa. Det är en ökning med över 50 procent jämfört med motsvarande siffra för två år sedan.
”Gigekonomin är en del av plattformsekonomin men den sistnämnda består också av andra delar som exempelvis delningsekonomin”, säger Gustav Hägg, docent i företagsekonomi vid Malmö universitet, i en artikel i DI.
Gigekonomin kännetecknas av att de flesta, 93 procent, arbetar för digitala plattformar. Det är hela 26 miljoner människor i Europa. Giggarna tar tillfälliga anställningar och korta kontrakt, och i våras röstade Europaparlamentet fram nya regler för att förbättra arbetsvillkoren för denna grupp människor.
Den nya lagen syftar till att ge arbetstagare alla de arbetsrättigheter som de har rätt till och åtgärda falska egenanställningar.
Om direktivet röstas i EU-rådet igenom kan de som arbetar för exempelvis Wolt, Bolt och Foodora få lite mer säkerhet i deras arbetssituation. Det kan också driva fram krav kring kollektivavtal.
”Men man kan också ställa sig frågande om det kommer att förändra situationen nämnvärt då plattformsarbete i grunden har förändrat hur arbete utförs samt hur vi ser på det sociala samspelet mellan anställda och karriärvägar inom företag. Plattformsarbete och gigarbete specifikt har skapat längre avstånd mellan olika enheter i företag och det är en ny form av arbetsmarknad vi ser växa fram i en rasande fart som vi inte vet alltför mycket om ännu.” säger Gustav Hägg till DI.se