Nya skatteregler och förändringar 2016 för småföretagare

 

Nya skatteregler och förändringar för småföretagare 2016

En lista över de viktigaste skatteförändringar och regler för småföretagare som träder i kraft 2016. Och några tips om hur du kan agera.

Jobbskatteavdraget
Jobbskatteavdraget försämras 2016 för inkomster över 50 000 kronor i månaden. Brytpunkten för 20-procentig statlig skatt kommer dock inte att räknas inte upp under 2016.

Arbetsgivaravgift för unga
Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga försvinner helt från och med den 1 juni 2016. Det innebär en höjning från 25,48 till 31,42 procent för aktiebolag och från 23,72 till 28,97 procent för enskild firma.

Tips: Se till så att en del av övertidsersättningar och andra ersättningar betalas ut före den 1 juni. Även lönsamt att förskottera en del av lön som skulle ha betalats efter den 1 juni.

Löneskatt pensionärer
En särskild löneskatt på 6,15 procent införs den 1 januari 2016 på lön och aktiv näringsverksamhet från och med det år man fyller 66 år. De totala sociala avgifterna höjs därmed från 10,21 till 16,36 procent.

Tips: Fortfarande fördel med jobbskatteavdraget vilket innebär att löneuttag upp till 100 tkr/år lönar sig.

Investeringssparkonto och kapitalförsäkring
Schablonavkastningen på Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring försämras marginellt och blir 2016 statslåneräntan + 0,75 procentenheter, dock aldrig lägre än 1,25 procent.

Tips: ISK och kapitalförsäkring fortsatt oftast bättre och smidigare än vanligt sparande med skatt på reavinster.

Rot och Rut
Nya regler from 1 januari 2016

  • Rotavdraget sänks till max 30 procent av arbetskostnaden. Rutavdrag medges fortfarande med 50 % av arbetskostnaden.
  • Det maximala avdraget för rutarbete halveras till 25 000 kr för personer som inte har fyllt 65 år. För att ha möjlighet att utnyttja 50 000 kr ska man ha fyllt 65 år vid årets ingång.
  • Rutavdrag för städning begränsas till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete samt flyttstädning.
  • Rutavdrag för matlagning slopas

Ett svar

  1. Att ta bort AG-rabatten på unga är väl närmast skott i foten. Har de unga svårt med jobb idag så blir det i alla fall inte lättare med högre beskattning.
    Att lägga på en löneskatt på pensionärer är väl ungefär likadant. Det pratas om att vi skall jobba längre för att minska trycket på pensionssystemet och tillföra pengar till skattesystemet/staten genom att jobba längre upp i åldrarna. Med mer skattetryck blir det färre som vill jobba längre.
    Att inte politiker kan se dessa självklara slutsatser gör att man funderar på vilka stolpskott som nu finns vid regeringsmakten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr