Nya besked om kemikalieskatten

När regeringen lade fram budgeten i förra veckan innehöll den En skrivning om att man avser att ta fram en promemoria Med förslag på hur Kemikalieskatten skall omfatta utländsk E-handel på samma sätt som svenska handel.

Svensk Handel som kritiserat skatten hårt eftersom den ensidigt slår mot svenska handlare idag, var positiva till initiativet.

Vi lever i en global värld och nationella punktskatter pressar våra redan utsatta handlare ytterligare. Med extremt prisfokuserade kunder kan butikerna inte höja priserna för att kompensera skattehöjningar.  Det är därför ett välkommet besked att regeringen ser över skatten och hur den även kan komma omfatta utländsk e-handel, säger Magnus Nikkarinen, hållbarhetsansvarig på Svensk Handel.

Frågan är hur en sådan beskattning skall se ut och i praktiken fungera? Det återstår att se och om det visar sig omöjligt bör regeringen dra tillbaks skatten som som snedvrider konkurrensen gentemot utländska företag.

Läs mer här

KOMMENTAR från Företagarförbundet – Dåliga utredningar
Företagarförbundet ser ofta att utredningar och förslag som vi ombeds svara i remiss på. I de flesta fall är utredningen omfattande och innehåller alla tänkbara konsekvenser för hur skatt och statsapparat påverkas av förslaget eller lagändringen. På andra sidan finner vi oftast en alldeles för grund konsekvensanalys för företagen och i synnerhet småföretagen. Det är såklart en svår grupp att sätta sig in i, då den är extremt heterogen. Men likaväl är varje utredning skyldig att göra detta. Företagarförbundet vill ge regelrådet mer befogenheter att stoppa förslag och förändringar med för dåligt genomförd konsekvensanalys.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar