Ny typ av bluffmejl med PostNord som avsändare

Flera företagare har den senaste veckan fått mejl som vid en snabb titt ser ut att komma från PostNord. Men i själva verket är det bedragare som försöker ta din dator som gisslan och begära lösensumma.

Man anar oråd när man läser texten som innehåller flera felaktiga ordval. Men läser man snabbt så kan man tro att det är ett paket som väntar på Posten som de misslyckats med att dela ut.

Dessutom kan man som företagare snabbt bli stressad. Inte minst när det står i mejlet: ”Om paketet inte tas emot inom 20 arbetsdagar, kommer Postnord har rätt att kräva ersättning från dig – 60 kronor för varje dag för paketet lagring. Du kan hitta information om förfarandet och villkoren för paketet lagring i närmaste Postnord kontoret.”

Den som klickar vidare på länken råkar ut för en obehaglig överraskning. En man berättar i Expressen om sin upplevelse:

– Då körde den i gång ett program och krypterade varenda fil på mina tre hårddiskar. Nu kommer jag inte åt någonting. Tio års bilder är borta, säger Kjell Jarmlinger till Expressen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver på sin hemsida, Cert.se:
Länken leder till en sida på vilken besökaren, efter att ha fyllt i en ”captcha” får en fil nedladdad och uppmanas att köra filen. Om filen exekverar och rätt förutsättningar finns, så kan datorn infekteras av skadlig kod. I flera rapporterade fall är det ”ransomware”[1] som installeras.

PostNord varnar på sin hemsida för bluffmejlen >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr