”Näringsförbudet” måste följas av stöd för förlorade intäkter!

Företagarförbundet  Mathias

”För sent och för snålt” har präglat den svenska strategin hittills för att rädda jobb och företag. Nu är tiden att ändra på det när Statsministern i det närmaste utfärdat näringsförbud för många småföretag bland butiker och restauranger. 

Statsministern och regeringen gick i fredags ut med hårda rekommendationer att alla butiker där många redan lidit svåra intäktstapp under pandemin skall låta bli att hålla öppet för mellandagsrea. Detta för att undvika risken för smittspridning i eventuell trängsel som kan uppstå vid rea. Samtidigt begränsas restauranger att hålla öppet för alkoholservering efter 20.00 och sällskapen på gäster får vara max 4 personer med start 24 december.

Detta innebär i praktiken ett ”tillfälligt näringsförbud” under pandemin för många småföretagare.

Mot ovanstående ”näringsförbud” riktat till utsatta branscher blir orimligt att inte kompensera företagen och deras anställda för att de tvingas i det närmaste hålla stängt. Det räcker inte med att låta företagen korttidspermittera. Vad skall personalen göra på de 40% av tiden de tvingas vara på arbetsplatsen? Vad skall företaget få pengar till att betala hyra, kommunala avgifter till vatten och renhållning, elkostnader m.m. med? Omställningsstöd blir svaret. Ja men detta täcker ju endast 70% av vissa kostnader? Resterande 30% och alla kostnader som ej räknas in i stödet förväntas företaget stå för på egen hand utan möjlighet att skaffa intäkter till detta. 

Därför är det nödvändigt att erbjuda de småföretag som restriktionerna slår undan benen på ett adekvat stöd som gör det möjligt för dem att övervintra denna ”iskalla tid” under pandemin. Gör om omsättningsstödet som de enskilda firmorna erbjuds att omfatta även småföretagare som driver aktiebolag. 

”När regeringen beslutar att ta bort intäkterna för dessa drabbade företag så måste regeringen betala för intäktsbortfallet” – säger Mathias Rebane

Stödet finns färdigt och behöver inte förhandlas i EU och kan sättas i sjön från 1 januari. 

Företagarförbundet – för företagare på riktigt!

Med bästa småföretagarhälsningar
Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson Företagarförbundet
0706-721821, mathias.rebane@ff.se

PS: För övrigt så har behovet för en Småföretagarminister som förstår småföretagen på riktigt aldrig varit större

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr