Min företagarresa – Martin Östberg

MinFöretagarresa_MartinÖstberg

Martin Östberg äger och driver Småland Media Group AB, där han dels arbetar med filmproduktion för kunder som Weland-koncernen, Södra Skogsägarna och ABB, dels frilansar för SVT-produktioner som Antikrundan och Vasaloppet. Här är hans företagarresa.

Du började i branschen som 16-åring, med praktik som ljudtekniker och sedan anställning på Sveriges Television?

”Ja, det var en bra skola med många interna utbildningar. När jag slutade på SVT 2004 efter 17 år hade jag lärt mig mycket om många delar av branschen, från foto och ljud till redigering och liveteknik.”

Hur kom det sig att du startade eget?

”Det hade alltid lockat mig och sammanföll i tiden med en större omorganisation på SVT, där studioverksamheten i Växjö skulle läggas ner. Då slutade jag direkt, startade enskild firma och började frilansa för SVT och olika produktionsbolag. Samtidigt gjorde jag egna filmproduktioner för företag i Sydsverige, bland annat Södra Skogsägarna som jag började arbeta med i samband med stormen Gudrun 2005. Den kundrelationen lever och frodas fortfarande.”

Efter 7–8 år startade du ett nytt produktionsbolag tillsammans med ett par kollegor, men det är inte så som företaget drivs idag?

”Jag och två kollegor hade talat om att skaffa en gemensam lokal, men bestämde oss istället för att starta bolag tillsammans för att kunna ta större uppdrag och vara med i offentliga upphandlingar. Vi fick bra snurr på verksamheten, men efter några år blev en av kollegorna rekryterad av vår största kund. Den andra kollegan närmade sig pensionsåldern och bestämde sig för att trappa ner. Vi lade ner bolaget och jag startade om med ett eget aktiebolag 2019 och delvis samma kunder som tidigare. De senaste åren har jag nästan uteslutande arbetat mot företag. Tillsammans med ett annat produktionsbolag har jag det senaste året jobbat med en serie för Utbildningsradion, där vi precis håller på att slutföra säsong två. Några gånger om året arbetar jag även åt SVT, bland annat med Antikrundan, Vasaloppet och ytterligare någon sportproduktion.”

Vad är det bästa med att driva eget?

”Jag säger som många andra – flexibiliteten. Som företagare kan man till stor del styra sin tid och även om det förstås kan vara svårt att tacka nej till ett uppdrag, finns det ändå en större valfrihet som egen.”

Hur förändras din bransch och vad gör du för att hänga med?

”Filmbranschen är väldigt trendkänslig. Sociala medier har gjort att snabba klipp och mycket texter har blivit populärt. Till viss del har jag anpassat mig till trender, men medvetet inte gjort det fullt ut. Mina produktioner baseras på ett mer klassiskt filmberättande och jag tror att det håller i längden. Annars är nätverkande och kunskapsutbyte med andra i branschen bra för att hitta nya vägar.”

Vad är ditt bästa råd till någon som precis har startat eget?

”Förutom att kunna sitt yrke, så är rådet att inte förtränga sådant som bokföring, försäkringar och pension. Tänk inte att du ska ordna med det ”sedan”, utan ta hjälp av någon som kan.”

Skulle du vilja ändra på något i din företagarresa?

”Jag skulle ha startat aktiebolag mycket tidigare än jag gjorde, med tanke på de fördelar som finns med bolagsformen. Att det inte skedde berodde på dåliga råd från min dåvarande redovisningsbyrå.”

Om Hollywood skulle göra en film om företagaren Martin Östberg, vem skulle spela huvudrollen och vilken genre skulle det vara?

”Jag älskar regissören Guy Ritchies filmer, så genren får bli british gangster. I huvudrollen sätter vi Gerard Butler.”

Hur ser slutstationen på din företagarresa ut. När är du framme?

”Jag är 53 år idag och tänker att jag inte ska jobba ihjäl mig. Någonstans i tidig 60-årsålder vill jag nog trappa ner. Förhoppningsvis har jag då anställt en eller två personer som jag kan sälja eller överlåta företaget till. Sedan fortsätter jag som konsult när jag har tid och lust.”

Text: Stefan Hedner

Foto: Martin Östberg, Småland Media Group AB

•••

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr