Min företagarresa – Lina Palm

Lina Palm

För 20 år sedan tog Lina Palm steget från att vara anställd på ett större läkemedelsföretag till att bli egen företagare. Samtidigt bytte hon arbete i labb till uppdrag inom översättning och dokumenthantering. Hon har inte ångrat en sekund. 

Vad var det som fick dig att byta anställningen mot egen verksamhet?

”Det var egentligen flera saker. Dels tyckte jag att det var tråkigt att labba efter 5 års labbande under min utbildning, dels passade inte det stora företaget så bra för mig. Jag är ganska ambitiös och vill ha mycket att säga till om i mitt arbete. Eftersom jag hade ett vikariat som gick ut låg det nära till hands att starta eget istället för att söka nytt arbete.”

Du hade också hunnit prova på att arbeta med översättningar?

”Ja, min styvfar arbetade med översättningar och bad om hjälp med ett projekt för ett större biokemiskt företag som ville ha sina produktdokument översatta. Jag började hjälpa honom vid sidan om mitt ordinarie arbete och märkte att jag trivdes bra med att jobba själv och bestämma över min egen tid. Jag förstod också att jag skulle kunna kombinera mina kunskaper inom språk med min bakgrund som kemist. Att det var en nisch som borde funka.”

Så här 20 år senare, har det blivit som du hoppades?

”Det har blivit ännu bättre. Jag gick en starta eget-kurs, registrerade mitt företag Chemword och började söka uppdrag. Sedan har det rullat på och jag trivs jättebra som egen.”

Vad har du för typ av kunder och uppdrag?

”Mina kunder är dels översättningsbyråer som behöver experthjälp när det gäller kemi- och life science-texter, dels mindre läkemedelsföretag som inte har en egen avdelning för att hantera dokument. Jag hanterar även dokument till kliniska prövningar för kontraktsorganisationer inom läkemedelsindustrin.”

Den här nischen du siktade på när du startade företaget, har du hittat den?

”Ja, med 20 års erfarenhet anses jag som expert bland mina kunder. Jag har förmånen att kunna välja vilka jobb jag vill ha och har även kunder som flyttar deadlines för att jag ska kunna ta uppdragen. Jag har också fått lära mig mycket genom åren. När jag skulle skriva den första svenska handboken för en operationsrobot fick jag till exempel gå samma kurs i Silicon Valley som kirurger går när de ska lära sig hantera roboten. Det hade jag aldrig haft möjlighet till som anställd inom läkemedelsindustrin.”

Vad är det bästa med att driva eget företag?

”För mig är det friheten. Jag är ingen morgonmänniska utan trivs med att kunna jobba vid olika tider på dygnet. Då passar det bra med kunder i både Europa, USA, Japan och andra delar av världen. Samtidigt kan friheten vara problematisk. Jag är ensam på mitt företag och får se till att nätverka och åka på konferenser för att träffa folk.”

Hur förändras din bransch och vad gör du för att hänga med?

”Jag granskar mer texter nu. Förr skrev jag fler texter från grunden. AI har kommit in i bilden och producerar en del av översättningarna. Men än så länge blir inte översättningarna tillräckligt bra med bara AI. Texterna måste granskas och justeras, speciellt med tanke på alla regler och standarder som finns i läkemedelsbranschen. De här reglerna förändras också ibland, så jag håller mig ajour med det som gäller inom min bransch.”

Har du något råd till en person som precis startat eget?

”I början kan det vara förvirrande med bokföring och skatter, så se till att ta hjälp om du behöver det. Skatteverket har många gratiskurser som är bra för den som vill lära sig. Sedan är det bra att nätverka, till exempel inom ett fack- eller branschförbund. Se också till att ge kunderna ett professionellt bemötande och håll alla deadlines. Lär dig säga nej ibland och jobba inte dygnet runt, även om du har många deadlines.”

Har du någon näringspolitisk fråga som engagerar dig?

”Jag tycker att den adminstrativa bördan för småföretag är för stor. Det ställs ungefär samma krav på oss som på stora företag, vilket är helt orimligt. Det borde vara smidigare. Helst skulle det räcka med att bara behöva lämna in inkomstdeklarationen till Skatteverket, inte ytterligare två blanketter att lämna in några gånger om året.”

Hur ser slutstationen på din företagarresa ut. När är du framme?

”Jag vill göra detta tills jag pensionerar mig och har inga önskemål om att gå i pension särskilt tidigt. Jag älskar mitt jobb, att få arbeta med både språk och kemi. Jag har funderat på att anställa någon för att kunna ta fler uppdrag, men inser att jag i så fall skulle få göra mindre av det jag tycker är kul och istället vara chef. Det vill jag inte. Men jag har varit gästföreläsare på universitetet när det gäller översättning, språk och affärer. Det var roligt och både uppdragsgivare och studenter gav bra feedback. Sådant gör jag gärna mer av.”

Text: Stefan Hedner

Foto: Lina Palm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr