Miljöskatter är plakatpolitik

skatt magdalena andersson

Runar Brännlund som är nationalekonom och forskare vid Umeå universitet med inriktning på miljö- och naturresursfrågor sågar regeringens miljöskatter som han anser drabbar svenska företag utan att göra miljönytta.

– Det råder just nu en röra av styrmedel inom miljöpolitiken men jag är tyvärr inte optimistisk inför hösten. Det behövs en stor genomgripande reformering men jag är rädd för att vi istället får fler regleringar, säger Runar till Fplus..

Tre nya miljöskatter som missar målet

  1. Bonus-Malus skatten som bestraffar innehavet av fordon on inte utsläppen. Skatten skall vara neutral i statskassan men Runar tror inte att den kommer att bli det.
  2. Flygskatten som beskattar resan istället för utsläppen. Flygskatten ger inga som helst incitament till åtgärder som att byta bränsle eller annat. Detta är en helt misslyckad miljöskatt enligt Runar Brännlund
  3. Kemikalieskatten som skärptes 1 augusti. Skatten beskattar vikten på avfallet och inte på hur farligt det är.

– Kemikalie är en fiskal skatt i gröna kläder som skapat stora problem för den svenska handeln. Kemikalieskatten borde aldrig ha införts och den bör avskaffas, säger Robert Lönn som är skattejurist på Svenskt Näringsliv till fPlus.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr