Söndagen var Miljöpartiets dag i Almedalen, denna sista dag när väldigt många redan hade åkt hem. Partiledaren Isabella Lövin höll sitt tal mitt på dagen istället för på kvällen som hennes kollegor gjort tidigare i veckan.
Så, hur mycket småföretagarfrågor tog Lövin upp? Inte så många. I sitt tal pratade hon mycket om klimatkrisen och hur viktigt det är att agera nu. Detta i sin tur innebär på många sätt att vi måste förändra vårt sätt att leva och konsumera.
Hon tog upp baksidan av det fantastiska sommarväder som drabbat Sverige de senaste två månaderna – torka. De svenska bönderna står inför riktigt dåliga skördar vilket drabbar både oss människor genom att vissa grödor får en tidigare och kortare säsong men även kreatur. På flera håll tvingades lantbrukare ge sina djur kraftfoder redan i juni för att det inte fanns något gräs att äta på de gulbruna ängarna. Det kommer att leda till att de får importera foder inför vintern.
Just den svenska matproduktionen tog Lövin upp som ett område där de vill göra saker. Hon menade att Sverige är alltför beroende av importerade livsmedel och vill öka självförsörjningen från 50 till 80 procent. Miljöpartiet vill satsa en halv miljard årligen på ökad matsäkerhet och mer ekologiskt jordbruk.
Detta gynnar givetvis många svenska småföretagare inom lantbruket. “Böndernas problem är vårt problem. Mat växer inte på Ica. Ju mer mat vi måste importera, desto mer sårbara blir vi.”, sa Lövin.
Dessutom ville hon “införa en skatt på importerat fulkött som konkurrerar med svenska bönder”. Detta är dock inget nytt, det talade MP om redan i mars månad i år. Utformandet av skatten ska likna den kemikalieskatt på elektronik som tidigare införts, där vitvaror med höga halter kemikalier beskattas kraftigt, samtidigt som de varor som inte använder giftiga kemikalier får en reducerad skatt. Enligt MP har EU accepterat denna modell, annars känns det liknar det de omstridda strafftullar som världens länder just nu strider om med USA.
Företagen fick inte mycket utrymme i Lövins tal. Och när hon talade om dem så var det i form av ett antal storföretag och branschorganisationer som hade besökt henne för att tala om åtgärder för klimatet. Lite likt Annie Lööf menade hon att företagen är nyckeln till omställning. Men Miljöpartiet menar att det krävs piskor i form av skatter och utsläppskvoter för att få företagen att använda sin innovationskraft.
Därför försvarade hon flygskatten och höjda skatter på bensin och diesel trots att detta drabbar många, inte minst företagare i glesbygden som är tvungna att resa långa sträckor för att kunna driva sina företag.
Summering: När andra partier pratade vård och skola så fokuserade Miljöpartiet på miljön och klimatet – för nästa generations skull.