Ett halmstrå från Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson

Lördagen var Sverigedemokraternas dag i Almedalen och det skulle också vara Sveriges dag i Ryssland. Det blev förlust för Sverige i kvartsfinalen och inte heller mycket vinst för företagen i Jimmie Åkessons tal.

Jimmie Åkesson äntrade scenen strax efter att Sverige förlorat VM-kvartsfinalen mot England med 2-0. Han menade att Jan Björklund fått bättre förutsättningar som fick gå upp efter Sveriges vinst mot Mexico på tisdagen. Men han utnämnde sig ändå till vinnare på egen hand eftersom han menade att det i praktiken varit Sverigedemokraternas dag varje dag i Almedalen detta år.

– Alla pratar om oss
– Jag hade inte ens behövt åka hit, alla andra pratar om mig ändå
sa Jimmie inledningsvis

Kaxig och segerviss gick han vidare till att tala om invandringsfråga och integrationen och om hur partiet vill flytta pengar från dessa områden till polisen, vården, pensionärerna. Jimmie är tydlig, slagkraftig, populistisk och en av de bättre retorikerna bland partiledarna.

Samtidigt på lördagen får Sverigedemokraterna kritik från Moderaten Tobias Billström angående deras budget. Tobias menar att det inte finns täckning för alla de löften som Jimmie kommer med.

– Minst 26 miljarder av Sverigedemokraternas löften saknar ekonomisk täckning.
Säger Billström som får medhåll från Centern och Socialdemokraterna även om de inte nagelfarit budgeten på samma sätt som Billström verkar gjort. Jimmie svarar direkt i Dagens Industri att de tar till sig den kritiken och ser om det finns fog för den.
Tobias Billström säger på frågan om han tror att SD blir största partiet i riksdagen efter valet:
– När väljarna ser helheten och inser behovet av en sammantagen seriös budgetpolitik är jag inte övertygad om att alla de som i dag stödjer partiet står fast vid det.
Frågan är om inte Tobias Billström överskattar den breda väljarbasens intresse för budgetten. De flesta väljarna röstar sannolikt på de företrädare som står framför dem och deras retoriska förmåga att övertyga och charma väljarna är nog långt mycket mer avgörande än budgettdetaljer.

Ett halmstrå med ROT

Jimmie Åkesson gick i de andra partiledarnas fotspår och nämnde inte heller han företagen och företagarna i sitt tal. Dock kom SD med ett litet halmstrå under dagen och lovade 130 miljoner till utökat ROT avdrag för installation av hemlarm, detta för att öka tryggheten i hemmen som ligger i linje med SDs politik, men det skulle ju i praktiken gynna en liten skara företagare med larm som profession trots allt. Som sagt ett halmstrå om än ett litet sådant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr