Miljöbil! Dyr eller billig?

Kvdbil har sammanställt en lista över vad en miljöbil kostar dig per månad. Tipset är att inte bara titta på prislappen eller eventuell bonus. Den totala ägandekostnaden varierar stort och den dyraste är fem gånger så dyr per månad som den billigaste enligt Kvdbil.

Listan innehåller 19 vanliga miljöbilar. Åtta är elbilar, sex är laddhybrider och fem är elhybrider.

– Det är förvånansvärt stora skillnader i ägandekostnader. Trots miljöbilspremien på 60 000 kr för de mest miljövänliga modellerna, som dessutom går på el, går det inte att säga att de är billigast att äga, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

De tre dyraste enligt Kvdbil:

  • Tesla Modell X 100D, 18185 kr/mån
  • Porsche Cayenne E-Hybrid, 15622 kr/mån
  • Tesla Modell 3 Long Range AWD, 9251 kr/mån

De tre billigaste enligt Kvdbil

  • Renault Zoe 52 kWh R135, 3569 kr/mån
  • Toyota Yaris 1.5 Hybrid 5dr, 3904 kr/mån
  • Kia Ceed 1.6 Plug-in Hybrid SW, 4151 kr/mån

Se hela listan på bilar som testats här

Om undersökningen
Kvdbil har beräknat TCO (Total Cost of Ownership) för ett urval av Sveriges vanligaste miljöbilar. Det innebär att vi har tagit hänsyn till samtliga kostnader som följer av inköpsbeslutet av en ny bil. I jämförelsen har en beräkning gjorts på den genomsnittliga kostnaden per månad efter tre års ägande och cirka 4 500 mils körsträcka, inklusive bränsle. Bränslepriserna baseras på ett elpris på 2,5 kr/kWh och ett drivmedelspris på 14 kr/liter. Försäkringskostnad och servicekostnad är estimat baserad på en persona (man, Stockholm, 30-årsåldern) och kan variera mycket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar