Många företag faller mellan stolarna för statens Corona stöd.

SONY DSC

Stora utfästelser är gjorda från regeringen med finansministern i spetsen och mycket stödinsatser har också hjälpt många företag. Men samtidigt har trubbiga regler gjort att många fallit mellan stolarna.
Duveskogs reseservice i Bollnäs är ett av de företag som tack vare ett stelbent regelverk missar viktigt omställningsstöd i en svår tid då det verkligen hade behövts. Det handlar i deras fall inte om stora summor, men ändå det som kan vara skillnaden på om de orkar fortsätta eller inte.


Duveskogs reseservice arrangerar gruppresor över hela världen och har gjort det i snart 25 år. Med pandemin så stannade verksamheten av helt och Toni Duveskog berättar att de likt många andra trott att (ingen punkt) ”pandemin är nog över om ett år” och planerat resor och bokat upp transporter och hotellrum med mera för att resandet skulle komma igång igen. Denna övning har de gjort om vid flera tillfällen nu eftersom pandemin fortsätter och flyttar fram tron på att det går att resa ”om ett år” hela tiden.


Omställningsstöd har hjälpt dem
Toni berättar att de första omgångarna med omställningsstöd fungerade bra och företaget fick ett litet stöd som tillsammans med upparbetat kapital gjorde att de klarade av att ”hålla igång” verksamheten även om det inte kom in några pengar från kunder. De var tacksamma för de stöd som arrangerats av regeringen. 

Men i somras blev det problem
När det nya omställningsstödet skulle sökas i sommar hade reglerna ändrats och stödperioderna skalla jämföras med motsvarande period från 2019, månad för månad. Eftersom Duveskogs resesäsonger är på vår och höst och eftersom resorna betalas i samband med resan har företaget marginell omsättning under sommarmånaderna. Toni och hans tre anställda blir helt enkelt utan stöd under denna period. Detta hade ju inte varit konstigt om stödet har varit ett omsättningsstöd men eftersom det är ett stöd i praktiken för företagets kostnader och att de såklart har kostnader året om så drabbas Duveskogs av regelverkets stelbenthet i detta fall.

Toni sitter nu med valet att stänga ner verksamheten och söka sig tillbaks till läraryrket igen. Han säger att hösten kommer att vara resefattig och att han under våren 2021 optimistiskt trodde att resandet skulle komma igång till våren 2022 igen. De hade rekordmycket förfrågningar på resor och bokade upp en rekordsäsong, men att han nu efter sommaren är tveksam till det . Krångel med vaccinpass och tester kombinerat med fortsatt oro för att bli sjuk och därtill nya virusvariationer har redan halverat prognosen för våren 2022. Frågan är om det blir någon resesäsong alls 
 
Toni är optimist och även om många talar om att affärsresandet kommer att minska i och med att vi lärt oss mötas i videomöten på ett fantastiskt sätt tror han att nöjesresor och charter kommer att komma igång rejält och att det finns stort ett uppdämt behov för dessa resor..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr