LO-gubben med guldbyxorna

Moneyless Concept. Male Shows Empty Pockets

KRÖNIKA
Läser att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill höja pensionerna för sina medlemmar. Det låter trevligt, jag skulle också gärna vilja ha högre pension den dagen jag slutar jobba i mitt företag. Därför bestämde jag mig för att betala in lite mer till tjänstepensionsförsäkringen. Och så ett litet privat fondsparande för säkerhets skull, med en hundralapp i månaden. Vi småföretagare har ju inte det så fett. I alla fall inte vi som inte är stafettläkare eller skattekonsulter.

Men han den där Kalle hade visst löst det på ett annat sätt. Han är gubben med guldbyxorna för han tänker att det är bara att stoppa ner händerna i de magiska fickorna på arbetsgivaravgiftsbyxorna och se där då dyker det upp några extra hundralappar att spara till pensionen. Varje månad.

Jag önskar att jag också hade ett par såna där magiska byxor precis som i Max Lundgrens klassiska berättelse Pojken med guldbyxorna som jag läste när jag var liten grabb.

Vad farbror Kalle inte verkar förstå är att de där hundralapparna som han fiskar upp ur arbetsgivaravgiftsbyxorna de kommer inte från någon sedelpress i fickan. Det är någon som måste fylla fickan med pengar innan han kan dra upp de där hundralapparna. Precis som när de spelade in filmen. Special effects.

Och den där någon, det är visst jag. Om jag har anställt hans medlemmar i mitt företag och betalar deras lön. Genom att höja arbetsgivaravgiften så löser han det där med pensionerna. 

Det verkar som att han förutsätter att jag också har såna där magiska byxor. Det har jag. Men även de fickorna måste fyllas av någon annan och den där andre är mina kunder. Alltså måste jag höja priserna, eller i värsta fall sänka kostnaderna. Exempelvis genom att säga upp en av hans medlemmar.

Ja, plus att han vill att vi företagare ska börja betala in tjänstepension från första arbetsdagen för de anställda istället för från 25 års ålder som idag. Men om han gör det dyrare att anställa genom höga ingångslöner och höjd arbetsgivaravgift så minskar förstås chansen att de unga får jobb förstås.

Det är verkligen hög tid att alla medborgare får lära sig att de där arbetsgivaravgiftsbyxorna är en saga. Det finns ingen Harry Potter-magi. Varje procent som han höjer arbetsgivaravgiften kommer att leda till att det blir dyrare att anställa utan att hans medlemmar förstår det.

Jag har inget emot att man höjer skatten för att det behövs mer pengar till pensionerna. Men då får vi alla vara med och betala, inte bara företagen. Dolda skattehöjningar är fulspel.

Företagare utan guldbyxor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr