Långt arbetsliv lönar sig inte

Smiling white female trainee in clothing design studio

Enligt nya uppgifter från SPF så lönar det sig inte att knega under ett långt liv. I alla fall inte om man enbart ser till plånboken och pensionen. SPFs uppgifter visar att det efter årsskiftet förstärkta grundskyddet i kombination med bostadstillägg i många fall ger en bättre inkomst jämfört med snittpensionärerna utan bostadstillägg.

– Det är inte fel att förstärka grundskyddet, problemet är att politiken inte gör något för att förstärka den inkomstrelaterade allmänna pensionen, säger Eva Eriksson på SPF till Dina Pengar.

SPF menar att ett långt arbetsliv måste gynna den som arbetat i jämförelse med den som inte gjort det, och kräver en höjning av pensionsavgiften till minst 18,5 procent.

– Vi har ett allmänt pensionssystem som inte klarar av att ge värdiga och trygga pensioner efter ett långt arbetsliv, säger Eva Eriksson till Dina Pengar.

Undersökningar som Företagarförbundet gjort visar att många småföretagare riskerar samma situation med svag pension trots att de arbetat i hela sitt liv med sitt företag. Många saknar dessutom det egna pensionssparande som för de flesta anställda fås genom tjänstepensionen från företaget. Många småföretagare riskerar helt enkelt att bli framtidens fattigpensionärer.

Läs mer här

eller på Dina Pengar här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr