Komikern Thomas Järvheden går till jobbet i morgonrock

Thomas Järvheden är inne på sitt 18:e år som ståuppkomiker och han konstaterar att det har hänt en hel del sedan han började. På hemmakontoret går han helst i morgonrock och bokföringen lämnar han mer än gärna bort.

Under våren har han turnerat land och rike runt som ståuppare och då passar han även på att pusha för sin bok ”Hjälp vad ska jag göra med räkorna”.
– Det blir lite högläsning, det brukar publiken uppskatta. Jag är riktigt nöjd med boken, den är riktigt rolig, säger han och tillägger att som ståuppare och mångsidig artist är det inte fel att hålla sig framme i så många sammanhang som möjligt.

Det finns inga mallar eller instruktioner för hur man driver ett humorföretag, det enda sättet att lära sig hur marknaden fungerar är genom kasta sig in i nya projekt.
– I början var jag så klart osäker, men blev förvånad över hur snabbt jag lärde mig att läsa publiken och ge dem just det som de ville ha. Nu tycker jag att jag har väldigt bra pejl på hur långt jag kan dra vissa skämt utan att passera den där magiska gränsen när allt bara bli fel och pinsamt.

En vanlig arbetsdag börjar med att han tar på sig sin morgonrock och går ut till skrivarlyan som finns i en separat byggnad hemma på tomten.
– Det gick väldigt snabbt att bli en sån där typ som lufsar runt i fula kläder, vi hann knappt flytta hit förrän jag skaffade mig ett par gummistövlar, säger han och berättar att dagarna går åt till att skriva nya skämt eller låtar.
– Min fru är föräldraledig så jag försöker hålla mig hemma så mycket som möjligt för att avlasta henne med våra tre döttrar de dagar jag inte har några gig inplanerade. Men visst blir det mycket resor och då tar jag gärna tåget, det är härligt att bara sitta och titta ut genom fönstret. Fast på senare tid har det mest blivit att jag kollat på min telefon, det händer mer spännande saker där än vad det gör i verkligheten.

I likhet med de flesta andra branscher är även ståuppmarknaden relativt konjunkturkänslig när det gäller företagsevent, däremot tycks publikens intresse för klubbkvällarna vara konstant oavsett om den svenska ekonomin går som en Tesla eller inte.
Förr bokade Thomas Järvheden alla jobb på egen hand, men för åtta år sedan startade han tillsammans med Johan Glans, David Batra, Özz Nujen, Hasse Brontén och Måns Möller bokningsagenturen Roa som sköter alla bokningar och det administrativa.
– Det funkar kanonbra att proffs får ta hand om den biten, planering är inte riktigt min grej och det har tyvärr spillt över på mitt egna företagande. När jag helt oväntat fick en kvarskatt på hundratusentals kronor i min enskilda firma bestämde jag mig för att starta aktiebolag, säger han och tillägger att numera låter han en redovisningsbyrå sköta precis allt.
– Jag lämnar regelbundet in kassar med massor av kvitton och fakturor till dem så ser de till att allt blir rätt, det är värt varenda krona.

 

Foto: Robert Eldrim, pressbild

 

Fotnot: Denna artikel är ett utdrag ur en intervju publicerad i medlemstidningen Fria Företagare nr 2/16. Bli medlem så får du tidningen direkt hem i brevlådan och flera andra förmåner >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr