Kan skatteskulder i företaget bli personliga?

Skatteverket

Min fru och jag driver ett företag tillsammans, vi sitter båda i styrelsen och äger aktier. Sista åren har märker vi att det blivit mycket tuffare i vår bransch, svårt att få jobb och svårt att få vinst i jobben. Vi har lagt in i stort sett alla sparpengar vi har. Nu säger vår revisor, inför slutet av året, att vi måste antingen se till att åtminstone alla skulder till Skatteverket betalas så fort som möjligt, annars kommer företagsrekonstruktion eller i värsta fall konkurs vara nästa steg. Revisorn säger att om vi inte betalar det vi är skyldiga i skatt så kommer vi få betala det personligen, kan hända även efter en konkurs. Kan det stämma? Vi har ju ett aktiebolag och då ska man ju vara ”skyddad” personligen? 

Vänligen Viktor

Hej Viktor,

Ja, det stämmer att ni kan bli personligen ansvarig för skatter och avgifter som inte betalats och det är en mycket strikt lagstiftning. Skatter som inte betalats senast på förfallodagen kan Skatteverket begära att ni betalar personligen. Skatteverket måste ansöka hos förvaltningsrätten som är den som beslutar om ansvaret. Ansökan kan Skatteverket göra även när de gör en utredning och anser att ni har skatt som skulle ha redovisats och betalats en viss tidigare period. De kan också ansöka även om bolaget är i konkurs. 

Driver man ett mindre bolag och är styrelseledamot, aktieägare eller VD är man normalt ansvarig för att hålla kontroll på och se till att skatter och avgifter betalas i tid, senast på förfallodagen. De åtgärder som normalt friar dig från detta ansvar är just om du ansöker om företagsrekonstruktion eller sätter bolaget i konkurs. Men, det måste ske före förfallodagen. Det hjälper tyvärr inte, som många tror, att man har en bra dialog med Skatteverket eller har avbetalningsplaner som sköts. Tänk på att detta också gäller även om du bara ”sitter i en styrelse som ledamot”, utan att du är delaktig i verksamheten, du kan ändå bli ansvarig.

Advokat Cristina.Bergner@astralaw.se

ASTRA ADVOKATER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr