Kan man driva företag utan chefer?

Ja, i alla fall om du frågar Björn Lundén. Ett företag utan chefer där personalen gemensamt fattar beslut genom handuppräckning, sätter varandras löner och själva väljer hur mycket de ska jobba hör inte till vanligheterna. Men på Björn Lundén Information AB i Näsviken utanför Hudiksvall jobbar man precis så.

Björn Lundén Information AB producerar information och praktiska hjälpmedel inom områdena skatt, redovisning, personal och juridik. Verksamheten och de 90 medarbetarna är spridda på tre olika orter; Näsviken, Ljusdal och Göteborg. De jobbar utan chefer, i en platt organisation där alla, enligt dem själva, har lika mycket att säga till om.

– När jag startade Björn Lunden AB ville jag göra något annorlunda. Jag insåg att ett företag inte alls behöver ligga i en storstad. Att vi ligger i Näsviken gör inte företaget krångligare på något sätt. Vi tror på kollektivet och vi arbetar tillsammans, utan chefer och utan giriga ägare, berättar grundaren Björn Lundén.

Björn Lundén hamnade själv i sin nuvarande bransch av en ren slump.

– Jag jobbade som getfarmare och musiklärare, bodde i kollektiv och hade väldigt dålig ekonomi när flera personer i bygden började be mig om hjälp med deklarationen. Jag skrev, efter att jag noterat ett visst behov av en sådan, min första bok; Ekonomi för slöjdare, säger Björn.

Idag har han skrivit sammanlagt 57 böcker och har nu sällskap av fler skribenter i företagets lokaler i Näsviken. De första åren tog de alla företagsbeslut gemensamt runt fikabordet och sedan har de egentligen bara fortsatt med detta i större skala efterhand som företaget växt. På veckomötet kör de handuppräckning som beslutsprocess och lönerna tas fram genom ett system där alla ger förslag på vilken lön de tycker kollegorna har gjort sig förtjänta av.

– Jag har aldrig förstått varför de som utför själva jobbet ska ha det sämst och minst att säga till om, säger Björn Lundén och beskriver vad han anser vara en god företagsstruktur.

Detta är ett utdrag ur en artikel i Fria Företagare nr 1/15 – som medlem i förbundet får du hela tidningen hem i brevlådan eller till kontoret. Förutom företagarpolitik bjuder vi på inspiration och tips till småföretagare. Läs mer om medlemskap >>

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar

Stäng meny