Jonas Sjöstedt överraskar med vaga löften till småföretagare.

Jonas_Sjöstedt_(35604716392)

Jonas Sjöstedt med vaga löften till småföretagare – och hot om högre skatt på utdelning

Det parti som man inte direkt förknippar med företagarvänlig politik är Vänsterpartiet. Därför var det lite överraskande att partiledaren Jonas Sjöstedt i TV4:s Nyhetsmorgon faktiskt tog upp två angelägna frågor för småföretagare och gav något vaga löften.

Det är svårt att få en tydlig bild av hur Vänsterpartiet vill få allt att gå ihop. I flera fall driver de på för att begränsa privat företagande, exempelvis inom skola och vård. Dessutom vill de beskatta förmögenheter och aktieutdelningar. Man ska inte kunna bli rik på att ärva pengar och de vill återinföra förmögenhetsskatten som därmed blir ett hot mot alla familjeföretags möjligheter att överleva.

Men han visade förståelse för småföretagare och egenföretagare. Han upprepade vad Fria Företagare påpekat att många jobbar hårt och betydligt fler timmar än anställda men utan att det syns på lönen. De har inte samma möjligheter att ta ut föräldraledighet och får betala extra för att få skydd vid sjukdom.

Sjöstedt sa att “egenföretagare förtjänar samma trygghet som anställda” och att “få in dem så att de får samma sociala trygghet skulle göra mycket”. Exakt hur detta skulle gå till fördjupade han sig inte i.

Han ville också att det skulle bli enklare och billigare med enmansföretagarens första anställning genom att ta bort sjuklöneansvaret för denna person. Detta skulle få fler att våga satsa. Det är glädjande att någon faktiskt tar upp sjuklöneansvaret.

 

Höjda skatter
Samtidigt signalerade han höjda skatter för alla miljardärer och “dom andra rika”. Dessutom ville han återinföra fastighetsskatten så att landets “100 000 dyraste bostäder” ska beskattas hårdare, eller med hans ord “bidra mer”. Han verkade redan ha glömt att anledningen till att fastighetsskatten togs bort var att den tvingade bort många äldre husägare som hade haft turen eller oturen att bygga sitt hus i ett område som flera decennier senare blev så attraktivt att taxeringsvärdena sköt i höjden.

Den röda skatteväxling som Vänsterpartiet vill se innebär att kapitalskatterna höjs från 30 till 32 procent på utdelningar och värdepappersförsäljning på belopp över 75 000 kronor och räknas sedan upp för att bli 40 procent på belopp över en miljon kronor. Det i sin tur slår alltså mot den företagare som vill sälja sitt företag.

Ny skatt
Dessutom vill de införa en ny skatt på förmögenheter över 6 miljoner, på 1 procent. Den ska tas ut per hushåll och vara 3 procent på belopp över 15 miljoner. En skatt som skulle slå väldigt hårt mot framgångsrika familjeföretag. Antag exempelvis att en familj äger ett företag som omsätter 30 Mkr och kanske värderas till lika mycket. Då ska familjen enligt V:s förslag betala 540 Tkr i förmögenhetsskatt. Låt säga att företaget kan göra en utdelning på 1,5 Mkr. Då går först 456 Tkr bort i skatt på utdelningen. Därefter ska företagets ägare betala 540 Tkr i förmögenhetsskatt. Kvar efter att två tredjedelar gått till skatt: 504 Tkr.

 

Summering:
Företagarförbundet Fria Företagare tycker det är positivt att vänsterpartiet har fått upp ögonen för att småföretagarna saknar mycket av den trygghet som anställda har. Det är glädjande att de vill ta bort sjuklöneansvaret, men det borde givetvis gälla fler än bara den första anställda.

Däremot är det oroande att Vänsterpartiet vill återinföra skadliga skatter som förmögenhetsskatten och arv/gåvoskatt på dödsbon. Givetvis är det också olyckligt att man vill straffbeskatta företagare som väljer att sälja sitt bolag efter många års arbete. Inte minst familjeföretag drabbas hårt i samband med generationsskiften ifall detta blir verklighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr