Almedalen 2018 – vad sägs om småföretagare?

Almedalen2

Söndagen 1 juli var första dagen på politikerveckan i Almedalen på Gotland. Det var moderaternas dag och Ulf Kristersson premiärtalade i Almedalen. Det var tal om skärpta tag mot brottslighet, hat och hot samt om att ta ansvar för Sverige.

Ulf Kristersson var först ut att tala av alla partiledarna i Almedalen på söndagkvällen. Han stod där stärkt av att i senaste mätningen från SIFO vara den populäraste partiledaren. Han talade om att Moderaterna vill skapa ett Tryggare, Friare och rättvisare Sverige. Hans fokus låg på att minska hat och hot och skärpa insatser från polis och samhälle för att skapa ett tryggare Sverige, framförallt för barn och ungdomars uppväxt. Han fortsatte med att om 70 dagar är det val och att Moderaterna har en politik för de första 100 dagarna, de första 100 veckorna och de första 100 månaderna. Planen är konkreta åtgärder och insatser enligt Ulf, även om dessa inte presenterades igår utan fortsatt verkar hemlighållas i viss mån.

Företagare då?  
Jo han nämnde företagen. Han sa att huvudkontor skall flytta TILL Sverige och inte härifrån! Att internationella flyglinjer skall flytta TILL Sverige och inte härifrån. Och att svenska företagare skall UPPSKATTAS mycket mer än de beskattas. Det var dock allt och även här lös de konkreta idéerna med sin frånvaro. Röster sade efteråt att vallöften sannolikt sparas i ytterligare några veckor för att presenteras närmare valet av taktiska skäl.

Hur politiken skall kunna förverkligas?
Med ett väljarstöd enligt SIFO på 20,6 procent så var ju även regeringsfrågan intressant. Att en framtida regering som sannolikt kommer att vara i minoritet måste vara ödmjuk inför riksdagen och mycket bättre på att lägga fram förslag som kan få en bredare majoritet i riksdagen. Ulf tyckte att alla borde rösta på moderaternas förslag och idéer såklart, och välkomnade röster från alla partier i riksdagen att stötta en framtida eventuell moderatledd regerings förslag.

På annat håll i politiken
LAS skall reformeras om Alliansen vinner valet enligt Elisabeth Svantesson.

Förhandlingar har förts tidigare med facken om att lägga ned turordningsreglerna i utbyte mot mer kompetensutveckling för alla anställda – betald av arbetsgivaren.
Svenskt Näringsliv och TCO:s och Saco:s privatanställda tjänstemäns fackliga förhandlingskartell PTK förhandlade om detta redan 2011-2015. Elisabeth Svantesson, då arbetsmarknadsminister i Reinfelds regering, fanns med i bakgrunden. Och nu vill hon damma av förhandlingen och återuppta den efter valet.

– Det behöver finnas en insikt hos individen om att det enda sättet att vara anställningsbar framöver är att se om sin kompetens, understryker Elisabeth Svantesson.

Det är ett initiativ som Företagarförbundet Fria Företagare ser positivt på att ser fram emot att delta i säger Mats Assarsson förbundsordförande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr