IT-entreprenör: Lagstifta om betalningstider

Betalningstider-Fotolia_23336464_XS-1337661825513IT-entreprenören Dan Olofsson skriver i en debattartikel i Dagens Industri att Sverige bör följa Tysklands exempel och lagstifta om betalningstider.
– Storföretagen har förlängt betalningstiderna mot sina underleverantörer till 60 till 120 dagar. På detta sätt har miljarder kronor i likviditet flyttats från små och medelstora ­företag till storföretagen, skriver Olofsson.
Stora företag hänvisar ibland till att man har ännu längre betalningstider i Sydeuropa. Enligt Olofsson har dock Tyskland infört en lag om max 30 dagars ­betalningstid utan frivillighetsklausuler.
– Så frågan uppstår om vi i Sverige ska se Tyskland eller Sydeuropa som ett föredöme när det gäller att få en effektiv ekonomi med snabb kapitalomsättning.
Olofsson ger också en känga åt politikernas sätt att se på företagen.
– Jag är den förste att värdesätta storföretagens betydelse för Sveriges utveckling som exportnation. Och självklart är också statens roll viktig. Men ska vi skapa fler jobb för ungdomar och bryta utanförskap har små och medelstora företag en mycket viktig roll att spela. Men då ska dessa inte pressas till sista kronan genom att ­behöva agera bank åt storföretag och staten.

Läs hela debattartikeln på Di.se

FöretagarFörbundet har också uppmärksammat den här problematiken och föreslår Förlängd uppbördstid genom att betalningstid för inbetalning av moms, källskatt och arbetsgivaravgifter förlängs med 18 dagar. Det skulle underlätta för småföretag som idag tvingas betala in skatter och avgifter innan de själva fått betalt av kunder som kräver 90 dagars betaltid.

Läs mer om Fria Företagares förslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr