Ingen svensk tomatodling i vinter

Inga tomater i vinter

I Mörrum i Blekinge driver Thomas och Carola Lilja Sveriges näst största tomatodling. I vinter blir det ingen odling, på grund av de höga och osäkra elpriserna.

Elleholms tomatodling består av 60 000 kvadrameter växthus och ungefär 200 000 tomatplantor. Anläggningen är Sveriges näst största och producerar 300 000 tomater per dag. Men inte under den kommande vintern.

– Vi kan inte ha anläggningen igång för att elpriserna är för höga. Dessutom är det ett rörigt och osäkert läge där det inte ens är säkert att vi kommer att få el alla dagar i vinter, säger Thomas Lilja, som driver odlingen tillsammans med sin fru Carola.

Elen behövs för odlingens belysning. Uppvärmningen av växthusen sker sedan länge med överskottsvärme från det närliggande massabruket i Mörrum.

– På vintern räcker inte dagsljuset till, så då behöver plantorna extra belysning. Vi bytte för något år sedan till LED-lampor i alla växthus, just för att göra en energibesparing. Trots det är elpriserna nu så höga att vi skulle behöva ta ett pris för tomaterna som jag inte tror att någon är villig att betala.

En följd av att odlingen gör ett uppehåll i vinter är att sju personer blir utan arbete. 

– Vi behöver några medarbetare för att som vanligt städa ur växthusen efter årets säsong, göra rent och desinficera, säger Thomas Lilja. Men de som skulle sköta om de nya plantorna i vinter och sedan plocka tomater har vi tyvärr inte behov av nu.

Thomas Lilja har talat med flera odlingskollegor, och det ser ut som att det inte blir någon odling alls av tomater i Sverige, Norge, Danmark eller Finland under årets vintersäsong.

– I Holland, där det finns många stora odlare av tomater, kommer de också att dra ner. Viss verksamhet kommer de nog att ha, men uppskattningsvis 80 procent försvinner.

Det innebär att tomater odlade i Spanien och Marocko ska förse i princip hela den europeiska marknaden med tomater.

– Det kommer inte att räcka till för att mätta efterfrågan, säger Thomas Lilja. Den som betalar mest kommer att få mest. I butikerna blir det med all säkerhet en stor brist på tomater och väldigt höga konsumentpriser.

Text Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr