Högsäsong för paket – men också för bluffmakare

Paket

Paketombud över hela landet laddar för en hektisk period med mängder av paket som skall lämnas ut till rätt mottagare. I telefonen samsas aviseringar i appar, mail och SMS och det är ibland snårigt att hitta från vilken speditör som paketen kommer ifrån och om det skall hämtas hos ett ombud eller i ett utlämningsskåp eller kanske levereras hem. Denna osäkerhet utnyttjar bedragare och skickar ut falsa aviserings-SMS eller falska mail med länkar som man ombeds klicka på för att verifiera att man vill ta emot sitt paket. Eller så ombeds man betala en extra avgift för att få ut sitt paket som annars blir tillbakaskickat. Historierna är många och bedragarna är listiga, därför måste du vara på din vakt och inte låta dig luras.

Nedan listar vi nedan sex saker att tänka på för att undvika att bli lurad i samband med paketruschen inför julen.

  • Kontrollera noga vem som är avsändare. Om du är tveksam och har svårt att avgöra vem avsändaren är, utgå från att det är en bluff.
  • Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Radera istället meddelandet direkt utan att följa någon länk och öppna inte heller några medföljande bilagor.
  • Tänk kritiskt och använd sunt förnuft. Ser avsändarens logga ut som den gör på riktigt och innehåller texten stavfel? Detta kan vara tecken på en bluff.
  • Lämna ALDRIG ut lösenord, bankkortsnummer eller bankid-koder till någon.
  • Om du misstänker att du blivit lurad, agera direkt genom att till exempel kontakta speditören, spärra ditt bankkort, byta lösenord, och anmäl bedrägeriet till polisen.
  • Svara inte på bluff-mejlet eller bluff-sms:et. Om meddelandet ser ut att komma från en speditör, men du inte väntar något paket, kontakta dem direkt istället och fråga.

Läs mer på PostNords sajt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr