Höga inkomster kan också försäkras genom a-kassan

Småa:s kommunikationschef Jessica Tjällman

En vanlig missuppfattning är att den ersättning man får från a-kassan ”är så liten”. Som medlem i Småföretagarnas a-kassa, SMÅA, kan du teckna en kompletterande inkomstförsäkring och därmed få ett skydd även för högre inkomster.

– Med en inkomstförsäkring väljer man själv hur hög inkomst man vill försäkra i intervallet 40 000 till 80 000 kronor per månad, säger Jessica Tjällman, marknads- och kommunikationschef på SMÅA. Skulle man sedan bli arbetslös får man 80 procent av den försäkrade inkomsten i antingen 100 eller 200 dagar.

Ett medlemskap i SMÅA utan inkomstförsäkring ger också 80 procent av den tidigare inkomsten, men högst 26 400 kronor per månad före skatt.

– Den som exempelvis har en inkomst på 50 000 kronor per månad och väljer att teckna en inkomstförsäkring får alltså 40 000 kronor i ersättning per månad i stället för 26 400 kronor, säger Jessica Tjällman. Något att fundera över för den som har försäkrat bilen, hemmet och hunden – men inte lönen.

SMÅAs inkomstförsäkring kostar från 275 kronor per månad beroende på hur hög inkomst man vill försäkra. I försäkringen ingår även ett konkursskydd som ger 52 500 kronor (ett prisbasbelopp) vid konkurs.

– Men det går förstås utmärkt att vara medlem i a-kassan utan denna tilläggsförsäkring, säger Jessica Tjällman. Många småföretagare tar inte ut så höga löner och då räcker den vanliga inkomstbaserade ersättningen långt. Men tjänar man mer är det naturligtvis bra att känna till att det finns möjligheter till ytterligare ersättning. Det är också viktigt att känna till att en inkomstförsäkring endast gäller för den som även har ett medlemskap i a-kassan.

Text Stefan Hedner

•••

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr