Het sommar med Skånsk Chili

Chilli_0059 kopiera

Grillsäsongen är igång och den som vill sätta smak på kött eller grönsaker hittar heta alternativ i chilisåserna från Skånsk Chili. Sakura Holmqvist är kvinnan bakom företaget, vars såser numera finns i 700 butiker över hela landet.

I början gjorde hon allting själv. Sådde frön, planterade i växthus, skördade frukter, kokade såser, hällde upp på flaskor, etiketterade och sålde på marknader. Efter ett par år anställde Sakura Holmqvist sin första medarbetare. Ytterligare något år senare lämnade hon det lilla köket i Folkets Hus i skånska Asmundtorp och blev med egen såsfabrik i Landskrona.

– Jag har varit sparsam och försiktig med att dra på mig kostnader i företaget, säger Sakura. Men när jag fick mitt första stora kontrakt med City Gross behövde jag kunna tillverka större volymer.

I år är det tio år sedan hon startade Skånsk Chili. Odlingsytan i växthusen har blivit tre gånger så stor sedan dess och i år har hon cirka 7 500 chiliplantor på 3 200 kvadratmeter.

– Det är en ekologisk odling och hantverksmässig tillverkning. Smaken är förstås viktig och jag är noga med att odla goda och smakrika chilisorter.

I början var Sakura glad att hon kunde försörja sig själv med företagandet. Idag arbetar både hon och maken i verksamheten, liksom ytterligare två heltidsanställda samt säsongspersonal som hjälper till med sådd, plantering och skörd.

– Säsongen börjar i januari då vi sår chilifrön, berättar Sakura. I maj planterar vi ut i växthusen och sedan börjar vi skörda i mitten av augusti, med slutskörd i oktober. Under vinterhalvåret har vi ingen odling, men såstillverkningen är igång året runt.

Det behövs, för numera finns Skånsk Chilis produkter i 700 butiker över hela landet. Totalt ingår 15 olika såser i sortimentet, från riktigt starka till något mildare barbequesåser och salsor.

– Vi har kontrakt med alla stora kedjor utom Coop. Så på Hemköp, Willys och Lidl kan man hitta våra produkter, liksom i många av de större ICA-butikerna.

En egen webbshop finns också.

– Där har vi kanske en procent av all försäljning, säger Sakura. Men ”alla bäckar små”, brukar man ju säga. Eftersom vi ändå packar produkter och skickar till butikerna är det inte något besvär att hantera beställningarna i webbshopen också.

Bland bästsäljarna i sortimentet märks Original Habanero, Mango Habanero och Sriracha Chilisås. 

– Såserna används som smakförstärkare i grytor och köttfärssåser, men också som bordssåser där var och en kan krydda upp maten efter tycke och smak.

Text: Stefan Hedner

Foto: Skånsk Chili

•••••

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr