Hårdare arbete mot arbetslivskriminalitet

Business woman and man shake hands and put finger cross on back, closeup portrait isolated on white background.

Under åren 2018-2020 har Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polisen och Skatteverket tillsammans utvecklat metoder först gemensam genomföra kontroller för att stoppa fusk och brottslighet i arbetslivet.

Arbetet har resulterat i att 300 arbetsplatser fått stänga pga av fusk eller regelöverträdelser.

Nu har regeringen beslutat att tillsätta en utredare som följer upp detta arbete och som skall lämna förslag på insatser och på vad som krävs för att arbetet mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet skall vara så effektivt som möjligt.

– Arbetslivskriminalitet har ingen plats på vår arbetsmarknad. Samhällets syn på oseriösa företag som fuskar måste fortsatt vara kompromisslös. Företag som följer reglerna riskerar att konkurreras ut av oseriösa aktörer. Regeringen sätter hårt mot hårt. Det är viktigt att vi kallar problemen för vad de är. Vi har en arbetslivskriminalitet i Sverige där människor utnyttjas och som dessutom är en inkomstkälla för organiserad brottslighet, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Såväl Företagarförbundet som Svenskt näringsliv välkomnar initiativet.

Självklart skall vi begränsa brottslighet i arbetslivet, det skadar inte bara dem som blir utsatta för brotten utan även konkurrensen på marknaden. Företag som gör rätt skall inte få sämre förutsättningar för att det finns företag som fuskar. Säger Mats Assarsson, ordförande Företagarförbundet

Carina Lindfelt, chef för avdelningen Arbetsmarknad på Svenskt Näringsliv välkomnar också utredaren:

– Det här handlar inte om att skapa fler regler, utan om kriminell verksamhet som inte bryr sig om regler. Vi måste ha tillsyn och kontroll, säger hon.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr