Hälften av 55+are är oroliga för att pensionen skall räcka till

Elderly woman putting money to piggy bank. Growth chart. Pension

Två av tre mellan 55 och 63 år tycker att de borde gjort saker annorlunda för att få en bättre pension. Spara mer, sätta sig in i hur pensionen funkar och välja annat yrke med högre lön toppar listan över saker människor önskar att de hade gjort. Hälften av de över 55 år oroar sig också för om pensionen ska räcka. Men det går att påverka privatekonomin inför pensionen, även om man börjar sent i livet. Det visar en ny Sifo-undersökning och beräkningar från Swedbank.

När pensionen närmar sig summeras de val man gjort under ett helt arbetsliv. När man startade att jobba, vilket yrke med tillhörande lön, heltid eller deltid, anställd eller företagare. Därtill kommer de eventuella tillval man gjort för att spara till pensionen. Trots att de flesta kommer att leva med sin pension under en lång tid som enda eller huvudsakliga inkomst är det relativt många som inte vet hur pensionen kommer att se ut, trots att det är enkelt att gå in på minpension.se och få en snabb överblick.

Har man som företagare satt av pension motsvarande en anställd så kommer man att få runt 70 procent av lönen om man går i pension vid 65 år. Men det finns saker att göra för att påverka pensionen.

-Gå igenom hur din privatekonomi ser ut idag och hur den kommer bli när du är pensionär. För de flesta blir pensionen runt 70 procent av lönen, så det gäller att försöka minska utgifterna lika mycket, säger Madelén Falkenhäll.

Förbered inför pension – tips från Swedbank och sparbankerna

  • Gör din pensionsprognos på minpension.se. Där kan du även se hur pensionen påverkas utifrån om du tar ut din tjänstepension under begränsade år eller livsvarigt.
  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter, idag och som de förväntas vara som pensionär. Minska utgifterna i samma utsträckning som inkomsten kommer minska.
  • Jobbar du längre blir pensionen också högre. Dessutom betalar du lägre skatt på lön om man jobbar efter din pensionsålder, det handlar om tusenlappar du i stället kan spara.
  • Det är aldrig för sent att börja spara till din pension, men kommer du igång senare behöver du sätta undan ett större belopp varje månad.
  • Minska risken i ditt sparande till pension när du närmar dig att ta ut av det, så du inte riskerar att börsen sjunker, och därmed värdet på sparandet, just när du ska börja använda dina pengar.
  • Genom att amortera extra på eventuella lån åren före pension och/eller se dig om efter ett billigare boende kan du sänka dina framtida kostnader, vilket ger mer kvar i plånboken som pensionär.
  • Se över abonnemang, avtal och försäkringar. Finns det sådant du inte längre har användning av?

Läs mer på dagensPS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr