Ha en reflekterande jul!

Happy woman writing list of presents for her family members, sitting at home among Christmas wrapped gift boxes. Dreamy woman taking notes in notebook and smiling

Använd några timmar av julledigheten till att reflektera över hur det gångna året har varit för ditt företag – och vad som väntar framöver.

Det brukar heta att julen är en tid för eftertänksamhet, något som kanske är speciellt sant för dig som driver företag. Veckan mellan jul och nyår är många lite ledigare än vanligt. Vad passar då bättre än att sjunka ner i favoritfåtöljen med papper och penna i hand, för att i skenet av julgransljusen reflektera över året som gått och vad som väntar företaget framöver?

Här är förslag på punkter att fundera kring:

1. Årets framsteg och misstag. Vad har företaget gjort bra och mindre bra i år? Vad berodde det på – och hur ska du upprepa succén eller undvika misstaget nästa år?

2. Vad har kunderna sagt under året? Använd feedbacken från kunderna för att anpassa ditt erbjudande så att du ännu bättre uppfyller kundernas önskemål och behov.

3. Har du anställda? Hur har de fungerat och presterat? Behöver de tydligare instruktioner, vidareutbildning eller är de kanske redo för större ansvar?

4. Nådde du målen för 2023? Hade du formulerat några mål för 2023 – och hur gick det? Vad kan vara realistiskt att sikta på för nästa år? Vad krävs av marknadsföring, kapital, affärsutveckling, nya samarbeten eller produktutveckling för att nå dit?

5. Företagets ekonomi. Gå igenom budgeten för nästa år tillsammans med din ekonomikonsult. Är budgeten rimlig med tanke på eventuella kostnadsökningar? Kan du göra något åt företagets största kostnadsposter? Har företaget en buffert för oväntade händelser? Om inte, försök sätta undan löpande. Har du däremot mycket kapital i företaget – prata med banken om sparkonto med ränta eller andra placeringar.

6. Din egen ekonomi. Planera också för din personliga ekonomi. Är du medlem i a-kassan? Det är ett billigt sätt att försäkra inkomsten. Tar du ut en lön som är rimlig? Lönen påverkar din framtida pension och även andra trygghetssystem som föräldrapenning och sjukpenning. Sätter du av till tjänstepension? Enligt Pensionsmyndigheten riskerar företagare utan tjänstepension att få 25 procent mindre i pension än anställda med tjänstepension. Förmånligt för företaget är att inbetalning till tjänstepension är avdragsgill med upp till 35 procent av lönen.

Sist, men inte minst, när du sitter så skönt där bredvid julgranen: Passa på att njut av ledigheten. Ta en marsipangris till!

Text: Stefan Hedner

Bild: Pexels.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr