Grova brottslingar bakom bluffakturor – så här slipper du problem

Penningtvätt och terrorfinansiering – syftet med vilseledande marknadsföring och bluffakturor är allvarligare än vad många tror.
– Bluffakturor genererar stora summor varje år och bakom bedrägerierna ligger en del av landet grövsta brottslingar, säger Dick Malmlund på Varningsinfo.

Dick Malmlund har arbetat med att stoppa bluffakturor i tjugo år, först som säkerhetsansvarig på Svensk Handel, och nu på Varningsinfo. Han menar att antalet utskick har minskat genom åren. Förr kunde enorma volymer, på flera hundratusen fakturor, skickas ut i ett svep.

Idag finns en rädsla för att polisen stoppar kontot där pengarna betalas in. Skräcken för att pengarna låses gör att företag idag skickar ut ett mindre antal fakturor åt gången och byter konto emellanåt. Dessutom är både företagare och privatpersoner mer medvetna nu än tidigare.

– En faktura som inte föregås av ett avtal eller samtal betalas bara i två eller tre procent av fallen. En faktura skickad efter ett telefonsamtal betalas av ungefär en av fem, för då tror många att de ingått ett avtal, säger Dick Malmlund.

Företaget Varningsinfo hjälper drabbade företag och privatpersoner att driva ärenden mot företag som håller på med vilseledande försäljning. Många av tjänsterna som säljs är nuförtiden internetrelaterade och gränsen mellan laglig och olaglig verksamhet har suddats ut.

Om ett företag tackar ja till att delta i en telefonkatalog över företag, och katalogen aldrig trycks så är avtalet uppenbart ogiltigt. Om företaget däremot nappar på ett erbjudande om att marknadsföras på en hemsida som i sin tur inte har några besökare, då är fallet inte glasklart.

– Sveriges grövsta brottslingar ligger bakom många av de här bedrägerierna. Går du in på en bank med ett hagelgevär riskerar du fem till sju år i fängelse, och chansen att komma över en större summa pengar är inte stor. Det här är däremot en lukrativ bransch som många håller sig kvar i. Det är liten risk att åka fast och jämförelsevis låga straff, säger Dick Malmlund.

Text: Mia Sandblom

 

Så här gör du med falska fakturor

Om ni fått en misstänkt bluffaktura så skall ni i första hand kontakta företaget som skickat fakturan. Kontrollera dock först så att det inte bara är ett erbjudande, då behöver ni inte kontakta företaget.

 

Erbjudande utformat som faktura:

Detta är ett brott mot Marknadsföringslagen (2008:486) Tillkännagivande (2008:487) Direktivbilagan punkt 21. Marknadsföringslagen och hanteras av Marknadsdomstolen.
Om ni vill göra en anmälan skall den skickas till Konsumentverket, 118 87 STOCKHOLM
Polisanmälan skall inte göras i dessa fall.

 

Bluffaktura:

Anser ni att någon beställning aldrig har skett skriver ni direkt på underlaget varefter ni skickar en kopia till företaget:
”Bestrider fakturan i sin helhet då någon beställning av dessa varor/tjänster ej har skett”

Gör också en polisanmälan om misstänkt ”Bedrägeri med hjälp av bluffaktura brottskod 0912”

(Källa: Varningsinfo.se)

Denna artikel är hämtad ur medlemstidningen Fria Företagare nr 1/16. Om du vill ha nästa nummer direkt hem i brevlådan – Bli medlem idag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr