Louise Fahléns nystartade klädbutik i Stenungssund har drabbats av fyra inbrott – på sju månader. 
– När du startar eget är du beredd på ett par hundår. Men det här tar så enormt mycket tid som jag inte hade räknat med, säger den uppgivna ägaren.

DENIM AND BRANDS säljer herrkläder från exklusiva märken. Attraktiva varor för tjuvar som specialiserat sig på ”smash and grab”- kupper. Tillvägagångssättet är detsamma varenda gång. Övervakningsfilmerna visar hur en liten ramp byggs, som leder bilen rakt in i skyltfönstret. Ett par gärningsmän rusar in och plockar rutinerat åt sig de dyraste kostymerna och försvinner snabbt från platsen.
– Det här sker ju över hela landet, i butiker med dyrare varor. I mitt fall är det Hugo Boss de är ute efter, säger Louise Fahlén.

LOUISE STARTADE butiken för ett och ett halvt år sedan och inledningsvis var det fridfullt. I höstas skedde dock tre likadana inbrott inom loppet av tre månader.
– Vid det tredje tillfället var väktarna snabba och lyckades följa efter bilen tills polisen kom och tog över. Två av tre gärningsmän åkte fast, och sedan lugnade det ner sig, berättar hon. Därefter förstärktes glasen i skyltfönstret och man hoppades att butiken skulle få vara ifred. I vår var det dock dags igen, och Louise är nu både trött och förbannad.
– Jag jobbar mycket redan som det är, och varje inbrott tar otroligt mycket tid, vilket drabbar min familj. Det är det som gör mest ont, säger hon.

HON HAR nu ägnat ytterligare några dagar åt att sopa glas, ringa försäkringsbolag och titta igenom övervakningsfilmer. Det faktum att hon fått bra stöd av såväl polis och väktare som av försäkringsbolaget har gjort att hon hittills orkat fortsätta. Torget som butiken är placerad på har nu börjat utreda möjligheten att sätta upp stolpar framför fönstret, för att hindra bilar från att komma nära. Det är dock en åtgärd som måste göras med försiktighet. Räddningstjänstens framfart får nämligen inte hindras. Ett annat alternativ är rökmaskiner i butiken. Eller att inte exponera de dyra varorna alls.
– Men jag är ju stolt över mina varumärken. Jag vill kunna ge mina kunder möjligheten att titta och prova allting. Ena sekunden känner jag för att sluta sälja Hugo Boss-kostymer, eller lägga ner butiken helt och hållet. Men i nästa stund tänker jag att jag absolut inte ska ge mig, säger Louise Fahlén.

TEXT: MARIA SANDBLOM

SÅ HÄR UNDVIKER DU SMASH & GRAB-KUPPER

  • Massiva hinder av exempelvis betong utanför skyltfönstren kan stoppa bilarna.
  • Förstärkta glas som står emot attacker.
  • Galler eller hel plåtsförsegling framför entrén under stängningstid.
  • Kameraövervakning.
  • Minska lagerhållningen.
  • Gå samman med andra butiker och anlita väktare som patrullerar nattetid.
  • Installera tidslås till lagret och förvara de dyrbara varorna inlåsta.
  • Rökmaskiner som löses ut direkt när rutan krossas. Röken stör tjuvarnas sikt från början.
N

Mycket förmånligt

Ett medlemskap späckat med småföretagaranpassade medlemstjänster och förmåner. Din egen inköpsavdelning, rådgivning, försäkringspaket och mycket mer.

N

Småföretagen är bra för Sverige

De allra flesta jobben och tillväxten skapas här. Vi driver opinion för att göra det bättre, enklare och tryggare för dem att utvecklas. Bra för småföretagen, bra för Sverige!

N

Av småföretagare, för småföretagare!

Vi fokuserar på de allra minsta företagen, soloföretagare och de med upp till tio anställda. Vi är själva småföretagare och vet hur verkligheten ser ut.