Första lördagen i september – skäggets dag

ALI skäggets dag

Den första lördagen i september varje år är det Skäggets dag, något som barberaren Ali Fathi Hamid sätter värde på. Ali driver salongen 3 Saxar i centrala Malmö och är naturligtvis skäggprydd själv.

– Det är kul med en speciell dag för skägget, säger Ali. Inte bara för att jag är barberare, utan för att jag gillar skägg. Hur det ser ut, hur man kan bygga det och hur mycket det kan betyda för en människas personlighet.

Han kom till Sverige från Irak för 20 år sedan, som 22-åring. Intresset för klippning och rakning hade han med sig från barndomen. Bland annat hade han övat på vänner och bekanta.

– Här i Sverige besökte jag arbetsförmedlingen och undersökte möjligheterna att få en utbildning till frisör och barberare. Det gick inte, så jag jobbade med annat i ett antal år och sparade pengar. Sedan kunde jag själv betala för en utbildning i Köpenhamn, där jag blev godkänd och certifierad. Därefter jobbade jag tillsammans med andra, innan jag för snart fem år sedan startade eget och öppnade barbershop.

Det var säkert helt i rätt tid. De senaste åren har intresset för skägg ökat bland svenska män, något som även Ali märkt av.

– Det är många som skaffar skägg, säger han. Även lite äldre män som aldrig haft skägg tidigare i livet. Många uppskattar också stunden här i stolen, att kunna unna sig och njuta av en behandling. Även yngre killar som precis har börjat få skäggväxt kommer hit och vill bli trimmade. Jag har till och med kunder som kommer varje vecka för att fixa sina skägglinjer och snygga till sig.

Att vara företagare trivs han med, även om det är mycket jobb. Han är även stolt över sin salong, som är trivsamt klassisk med mycket trä, mässing och bilder av män med olika typer av skägg.

– Målet var hela tiden att en dag öppna eget, säger Ali. Men visst finns det både för- och nackdelar som företagare. Det är svårt att få en riktig semester, man får anpassa sig efter kunder och även ägna sig åt administration, städning av salongen och inköp av produkter. Men jag trivs med att arbeta och älskar just det här jobbet. Jag rekommenderar alla jag träffar att jobba med det de tycker om. Det är något som kommer att märkas på resultatet. 

Text och foto: Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr