Företag som tvingas stänga kan få upp till 100% av deras fasta kostnader

Under måndagen meddelade Nyamko Sabuni (L) till SVT att Liberalerna och Centern har kommit överens med regeringen om att föreslå ett stöd för de företag som tvingas stänga ner på grund av pandemilagen.

Stödet föreslås gå ett steg längre än omställningsstödet och skall täcka upp till 100 procent av företagets fasta kostnader i samband med nedsänkning till följd av restriktioner sprungna ur pandemilagen. Kravet är att omsättningstappet är minst 30 procent , och ersättningen kan täcka hyreskostnader, leasingkostnader och andra fasta kostnader. lönekostnader täcks inte då dessa omfattas av korttidspermitteringen där man under jan-mars kan korttidspermittera personal upp till 80% av tiden.

– Nu är beskedet att det kommer utgå en ersättning med upp till 100 procent för de företag och verksamheter som stängs ner. Säger Nyamko Sabuni (L) till SVT

”Nedstängningsstödet” ska gälla under den tid som pandemilagen är i kraft och är utformat på liknande sätt som det så kallade omställningsstödet, där omsättningstappets storlek avgör hur stort stöd man har rätt till.

Det krävs dock ett statsstödgodkännande av EU-kommissionen. Därför kommer det tidigast att börja gälla i början av april. Om regeringen beslutat om nedstängningar innan dess kan stöd betalas ut retroaktivt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar