De företag som ansökt och beviljats stöd för korttidsarbete kan komma att få stöd för att kompetensutveckla sin personal under tiden krisen består.
– Det är viktigare att öka sin kompetens än att snickra på verandan eller odla tomater, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Dagens Nyheter.
Staten har genom korttidsarbete delat ut ca 29 miljarder till företagens anställda. Över 576.000 anställda som fått gå ner i arbetstid har därmed hittills kunnat behålla sina jobb.
Trots att det är den krisåtgärd som har hjälp flest företag att klara krisen så är prognosen att kostnaden för staten blir långt lägre än vad man räknade med från starten. 43 miljarder är prognosen nu jämfört med 95 när stödet tillsattes.
Från och med årsskiftet blir reglerna mindre generösa. De anställda får ett större löneavdrag, 12 procent jämfört med i år 4 procent. Samtidigt skall ett stöd införas för de företag som vill använda permitteringstiden till vidareutbildning och kompetenshöjning.
– Det här stödet gör att dina chanser att behålla jobbet ökar, och arbetsgivaren får mer kunnig personal. Detta ger möjlighet till en återstart och gynnar hela Sverige. Vi har medvetet inte begränsat vilken typ av utbildningar man kan använda, säger Anna Ekström
60 procent av kostnaden för kompetensutveckling föreslås staten ta. Idén är att hjälpa företagen att kompetensutvecklas under tiden då anställda är korttidspermitterade istället för att de skall sakna sysselsättning de dagar eller tider de är permitterade. Ett tak för varje person kommer att sättas, men det är inte klart ännu.
Regeringen tror att var tionde korttidsarbetare kan komma att få kompetensstöd.