Flest drabbade av konkurser på 15 år

konkursnotis

En konkurs drabbar både företagaren i fråga och dennes anställda som blir utan jobb. SCB har fört statistik under decennier på hur många som drabbas vid konkurser och just när är antalet fler än på 15 år.

Totalt drabbades över 7 800 anställda runt om i landet av konkurser under perioden januari–mars i år, visar statistik som SCB tar fram tillsammans med Tillväxtanalys. Jämfört med första kvartalet i fjol är det en ökning med 65 procent, och jämfört med 2022 motsvarar det en ökning med 160 procent.

– Senast fler anställda än så drabbades av konkurser i Sverige under årets första kvartal var 2009, säger Tom Johansson, statistiker på SCB.

Värst i storstäderna

Flest drabbade av konkurser finns i de tre storstadskommunerna. I Stockholm drabbades 2300 personer under första kvartalet jämfört med endast 1000 under samma period 2023. I Göteborg var ökningen dryga 100 fler, från 412 Q1 ifjol till 530 Q1 i år. Malmö gick från 103 till 567 drabbade under samma period, kvartal 1 ifjol och i år.

– Men därefter kommer faktiskt Motala. Under årets tre första månader drabbades över 450 anställda av konkurser där, säger Tom Johansson.

Se listan för landets kommuner här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr