FF synar budgeten – så påverkas småföretagen.

Smiling white female trainee in clothing design studio

I onsdags presenterade regeringen budgeten för nästa år, 2020 Det är en ovanlig budget, då den läggs fram av en rödgrön regering men innehåller inslag från både Liberalerna och Centerns politik efter Januariöverenskommelsen. Företagarförbundet synade den närmare och konstaterar att det inte är en ”företagarbudget” men vi hittar dock saker som påverkar småföretagare positivt och negativt.

 1. FoU avdraget påverkar företag som arbetar med forskning och utveckling. FoU avdraget innebär att arbetsgivaravgifterna sänks med 10 procent för de personer som arbetar med Forskning och utveckling inom företaget. Taket ligger idag på 230.000 kr Förslaget på utökning är inte klart utan kommer under 2020 men anslaget är ytterligare 500 miljoner kronor.
 2. Ingångsavdrag.Sänkt arbetsgivaravgift från 1 juli 2020 har för avsikt att stimulera dem med svag ställning på arbetsmarknaden och öka deras anställningsbarhet. Detta påverkar småföretagare som står i begrepp att anställa och har möjlighet att anställa ur denna grupp. avgiften landar på 10,21 procent istället för 31,42 procent
 3. Slopad värnskattgynnar de småföretagare som har möjlighet att ta ut såpass stora lönebelopp, dock gynnar sannolikt denna reform högavlönade anställda (och politiker) mer än företagare
 4. Höjd garantipensionpresenteras inte som en reform för företagare, men denna kan komma att gynna många företagare som de närmaste åren planerar att gå i pension, då undersökningar visar att småföretagare inte alltid prioriterat sitt eget pensionssparande.
 5. Sänkt aktiekapitalfrån 50.000 till 25.000 kr
 6. Krav på elektroniks betalning för ROT och RUTavdrag, (Swish, BankID, kontokort eller inbetalningskort) från 1 januari 2020.
 7. Ökat investeringsstöd för solceller
 8. Utvecklingsårför anställda skall stimulera utbildning eller start av företag. Ersättningen kommer från Försäkringskassan. En åtgärd som skall stimulera företagande och kompetensutveckling men som för de flesta småföretagare sannolikt innebär problem med tjänsteledigheter.
 9. Plastpåseskatt3kr per plastpåse
 10. Kompensation för vårdmoms. Den hårt kritiserade vårdmomsen som sedan 1 juli i år belägger inhyrd vårdpersonal med 25 moms får kompensation genom statsbidrag. Stödet är tillfälligt under tre år för att privata vårdgivare skall kunna anpassa sig.
 11. Stöd till butiker i glesbygden. ca 250 lanthandlar för stöd till verksamheten för att landbygden skall bevaras.

Dessutom aviserade regeringen ytterligare skattesänkningar om drygt 3,48 miljarder på jobb och företagande inom ramen för den gröna skatteväxlingen som skall träda i kraft den 1 januari 2021. Här får vi anledning att bevaka de förslag noga som läggs under det kommande året. 
3:12 reglerna är satta att utredas (igen) 2019-2021 med avsikt att förenkla för företagaren. Även här gäller det att vara på tårna för Företagarförbundet och säkra att man inte bygger in försämringar i samband med detta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr