FF i Almedalen: Politikerna har mycket att lära av företagen

Annie Lööf Almedlaen

Vi har nu kommit halvvägs i Almedalsveckan och på onsdagen var det centern och framför allt partiledaren Annie Lööf som stod i centrum. Det är ett parti som tidigare talat en del om småföretagens villkor och frågan var därför ifall det äntligen skulle komma mer fokus på detta?

Hon nämnde i alla fall företagarna i sitt stora tal på kvällen, mer än någon av de tidigare partiledarna gjort. Där framhöll hon hur det faktiskt är alla hundratusentals företag som sliter många timmar och håller Sverige igång:

“De är samhällsbyggare, välfärdsskapare. De är människor som ser ett problem och gör det till sin uppgift att lösa det. Som fortsatte och fortsätter trots att uppförsbacken kan tyckas oändlig och jobbtimmarna aldrig tycks ta slut.

Företagarna. De driver restauranger och vandrarhem. De startar vårdcentraler och förskolor. De ser till att vi har närodlad mat och dryck på bordet. De tar fram de nya tekniska lösningarna för nästa generations miljöbilar. De vårdar och utvecklar skogsråvaran. De skapar fyra av fem jobb.

applåder.

Varje dag bidrar de till att ta samhället och utvecklingen framåt. Utan våra hundratusentals företagare skulle Sverige gå bakåt. Utan dem kommer vi inte att lösa klimathotet. Deras gröna idéer är nödvändiga om vi ska lyckas vända utvecklingen.”

Hon skapade en övergång till klimatkrisen och hur viktigt det är.

Annars dominerades även hennes tal av helt andra frågor, som hat och rasism samt sjukvårdsköer. Viktigt absolut, men man kunde önska att de som Lööf påpekade skapar 4 av 5 nya jobb – småföretagen – hade fått lite mer fokus på vad centern vill göra för att lösa deras problem med regelkrångel, höga arbetsgivaravgifter, sjuklöneansvar och LAS.

Tusentals föredrag – få konkreta förslag.
Det hålls hundratals, ja rentav tusentals, olika debatter och föredrag under Almedalsveckan. Inte bara politiska partier utan även olika myndigheter, organisationer och företag försöker lyfta frågor som är viktiga för dem.

Svenska Dagbladets Per Gudmundsson skriver om bristen på konkreta förslag från politikerna. Det är ofta väldigt svepande och luddiga löften. Det tillsätts utredningar och kommissioner men det utmynnar sällan i några konkreta åtgärder.

LÄNK: https://www.svd.se/sa-botar-man-kladan-i-almedalen

Han tar upp några exempel på hur företag faktiskt löser människors konkreta problem och i vissa fall samhällsproblem som även påverkar klimatet:
“Matsmart är ett annat litet svenskt företag. Förra året sålde de mer än 2 000 ton mat som annars skulle ha gått i soporna. Det låter kanske konstigt, men matsvinn är ett gigantiskt resursslöseri. En stor del av all mat som produceras i världen kastas. Matsmart låter leverantörerna tjäna pengar på att sälja det som annars skulle ha slängts, samtidigt som konsumenterna får billigare mat. Det låter som en miljöpartistisk dröm, men sker helt på marknadens villkor.”

Under Almedalsveckan passar entreprenörstävlingen Serendipity challenge på att visa femtio av Nordens mest spännande framtidsföretag, Matsmart vann exempelvis utmärkelsen “Årets tillväxtbolag 2018”. Gudmundsson sätter fingret på företag jämfört med politiker:

“Glöm kullager och stålfräsar för ett ögonblick. Tänk i stället hälsa, sjukvård, handel, mat, miljö och livsstil. Här sker revolutioner hela tiden, tack vare företagen, helt utan politiska program.”

 

Problem löses ofta med affärsidéer 
Man brukar säga att en riktigt bra affärsidé identifierar ett problem som många har, hittar en lösning på det och säljer sedan lösningen till kunderna. När man lyssnar till politikerna så arbetar de alltför ofta på motsatt sätt. De hittar på ett problem genom att formulera en bild av hur det ser ut, baserad på deras egen ideologiskt färgade världsbild, och lovar sedan att lösa detta delvis fiktiva problem om vi röstar på dem utan att konkret förklara hur.

När man inser de här två sakerna så är det plötsligt uppenbart att företagens villkor borde ligga i fokus. Därför var det skönt att höra hur centerledaren Annie Lööf avslutade sitt tal med att lyfta fram just företagen genom att tala om “uppfinningsrika entreprenörer som är värda sin vikt i guld” och hur satsningar på innovation och miljöteknik kan lösa klimatkrisen och samtidigt utveckla Sverige. Sedan utlovade hon också minskat krångel och byråkrati, sänkta kostnader för att anställa och uppmanade alla att stå upp för företagen.

Det låter hoppfullt att Centern åtminstone har identifierat att företagen har problem med regelkrångel och arbetsgivaravgifter. Nu ser vi fram emot konkreta lösningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr