Enskilda firmor diskrimineras av regeringen

happy or sad. what mood i have today

Två veckor in i krisen kom regeringen med korttidspermittering, den enskilt största och mest utnyttjade stödåtgärd under krisen. Men bara till aktiebolagen. De 400.000 enskilda firmorna fick vänta 8 månader på en riktad stödåtgärd till dem.

– Det här är en stor diskriminering, när man har en enskild firma har man satt hela sitt leverne i pant. Jag måste, precis som aktiebolag, kunna begära att mina skattepengar som går till stöd till aktiebolag också går till företag som inte är aktiebolag. Säger Daniel Hallgren till Dagens Nyheter.

Sluta jobba och sök bidrag istället

Enskilda firmor hänvisades istället av regeringen till att lägga ner företaget eller lägga det i vila och söka bidrag genom A-kassan. Enskilda firmor erbjöds visserligen sänkta egenavgifter under 1 mars till 30 juni, vilket motsvarade de sänkta arbetsgivaravgifterna som erbjöds alla företag. Detta stöd innebär dock endast hjälp i samband med att du tar ut lön, vilket många enskilda firmor helt eller delvis låtit bli under krisen för att kunna betala sina kostnader och försöka rädda firman.

Vad händer nu?

Omsättningsstödet öppnade för ansökningar den 9 november och är öppet för ansökningar till och med 31 januari. Dock gäller stödet för perioden mars – juli under 2020. Vad som händer under hösten augusti – december vet inte dessa företagen ännu? Därtill har regeringen utlovat nya lånemöjligheter via skattekontot för både aktiebolag och enskilda firmor. Lån som motsvarar moms, arbetsgivaravgifter och löneskatter skall erbjudas att låna i upp till 24 månader. Dessvärre kommer man att kunna ansöka först i mars och då kan det vara försent för många som redan tvingats i konkurs.

I det längre perspektivet kan även lån på skattekontot visa sig bli en farlig skuldfälla då företaget kan tvingas till kontrollbalansräkning och likvidationsplikt eftersom lånen från Skatteverket skall bokföras som en skuld i bokföringen. Det finns också stor risk att många företag kommer att ha svårt att betala tillbaks de lånade pengarna inom 24 månader, då vi ännu inte vet hur krisen kommer att slå långsiktigt för ekonomin och företagen.

Läs mer på Dagens Nyheter här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr