Elprisstöd för företagen dröjer

modell elprisstöd

Under onsdagsmorgonen presenterade energiminister Ebba Busch nyheter kring det utlovade elprisstödet. Regeringen presenterade Försäkringskassan som den myndighet som kommer att administrera steg ett – utbetalningarna till hushållen i elprisområde 3 och 4. Tiden för utbetalning är fortfarande lite flytande men beroende på hur snabbt Försäkringskassan kan bygga nytt system för hanteringen så förväntas hushållen kunna få sina pengar i februari.

Företagen får vänta

Det utlovade stödet skall fortfarande ges till både hushåll och företag, men i samband med energimarknadsinspektionens godkännande av elprisstödet framkom det att de företag som bundit sina priser med avtal och således inte haft lika stora prisökningar som övriga abonnenter inte skall motta något stöd. Det innebär att administrationen av stödet till företaget måste delvis beredas om och därför kommer företagens utbetalningar att ske i steg två. Inga besked gavs när steg två kan förväntas ske vilket innebär att företagen får vänta på sina pengar.

Det är katastrofalt dåligt att detta viktiga stöd skjuts så långt på framtiden, med hushållen i steg i februari kan man förvänta sig att företagen minst kommer att behöva vänta till i april – maj kanske längre. Säger Mattias Rebane, näringspolitisk talesperson Företagarförbundet.

Många företag kommer att duka under i vinter till följd av detta och många jobb kommer att gå förlorade. Ingen bank kommer att låna ut pengar mot säkerhet att det kanske kommer stödpengar någon gång i framtiden. fortsätter Mattias.

Läs mer och se regeringens presentation här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr