Sommarens elpriser har varit relativt låga, vissa dagar har Sverige haft minuspriser. Den 16 juli fick man nästan 10 öre per kWh om man hade rörligt timpris. När det nu blåser rejält så sjunker priserna och under tisdagen ligger priserna igen på minus.
Faktiskt har sommarens elpriser i mellansverige (elområde 3) sjunkit till norrländska nivåer. Men nu kommer hösten och vintern och alla vi som tagit paus i funderandet och oron över hur elpriserna skall utvecklas får anledningar att bli vaksamma igen. Kommer trenden att hålla i sig för mellansverige och vad har de låga priserna berott på?
Flera faktorer har tillsammans pressat ner priserna, Finlands nya kärnreaktor som också är Europas största kom upp i full effekt i april och därmed har Finlands behov för att köpa el från elområde 3 i Sverige minskat. Samtidigt har Norge, till skillnad mot ifjol, haft mycket vatten i sina vattenmagasin och därmed också minskat behovet av att importera el från Sverige och elområde 3.
Frågan är om Elområde 3 och mellansverige kan räkna med fortsatta låga priser under hösten och vintern? Det avgörs bland annat av om Norges vattenmagasin fortsatt kommer att fyllas på. Samtidigt så håller Danmark och Storbritannien på att färdigställa en 770 kilometer lång kabel över land och sjö för att exportera vindkraft från Danmark till de brittiska öarna. Denna riskerar att driva upp priserna på vindkraft och då påverkas både elområde 3 och 4 i Sverige.
Huruvida trenden håller i sig avgörs bland annat av norska vattenmagasin och en 770 kilometer lång land- och sjökabel mellan Danmark och Storbritannien.