Dags att innehållsdeklarera alla skatter bättre

Stiliserad Kåsör

De senaste åren har det talats mycket om transparens i olika sammanhang. Alltifrån krav på innehållsdeklaration i olika produkter till att företag inte har dolda avgifter i det finstilta som blir en tråkig överraskning för kunden på slutet.

Jag tänker ibland att man borde ställa samma krav på staten som är något av en expert på dolda kostnader, ibland kallade skatter och ibland kallade avgifter.

Det är klart att vi alla blir förbannade över att läsa om hur elskatten gör att det där elpriset som man först läste om sedan visar sig bli mångdubbelt högre. För att inte tala om hur dyrt det är att tanka bilen och jag kan bara gissa att finansminister skrattar hela vägen till tanken, förlåt banken.

Men den allra största blåsningen är utan tvekan arbetsgivaravgiften. Under alla år som jag drivit företag har jag vid många tillfällen tagit upp den här skatten (man ska kalla en spade för en spade) med både vänner, familj och medarbetare. Enligt min ärligt helt ovetenskapliga bedömning är det ungefär en av tjugo som vet vad arbetsgivaravgiften är och hur stor den är.

Behöver jag säga att den där enda personen på tjugo oftast är ekonom och antingen jobbar som redovisningskonsult eller på Skatteverket? Inte ens politiker har koll på den, kan jag berätta.

Jag har ändå ett löneprogram där arbetsgivaravgiften skrivs ut på lönebeskedetet. Det står både hur många procent (31,42%) och hur många kronor det är som jag (okej, mitt företag) har betalat in till Skatteverket för vidarebefordran till Rosenbad.

Det händer att en eller annan anställd läser och frågar vad det är för siffror eftersom det inte stämmer med deras lön och vad de fått utbetalt. Då förklarar jag och många blir överraskade av att få vet att de kostar en tredjedel mer för företaget än de trodde.

Så varför inte skrota arbetsgivaravgiften och ha en enda samlad löneskatt? Helst samma procent för alla, det skulle underlätta mycket att slippa fåniga skattetabeller som gör att man kan få olika skatt beroende på vilken sida kommungränsen du bor.

Småföretagaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr