”Då har vi inte råd att hålla företaget igång”

Thai massage

De höga elpriserna

Elpriserna slår hårt mot många företagare. Daniel Björkqvist och hustrun Oui, som driver salongen Siam Goldfinger Thaimassage i Ängelholm, inväntar den kommande vintern med stor oro.

– Vi riskerar att drabbas väldigt hårt av de höga elpriserna, säger Daniel. Vi har stora mängder handdukar att tvätta på salongen, men kan inte tvätta på plats eftersom ljudet är störande för kunderna. I stället tar vi hem tvätten och kör minst två maskiner varje kväll. Eftersom vi inte kan göra avdrag för tvätt hemma får vi ta den kostnaden privat.

Daniel är också orolig för att salongens fastighetsägare ska sänka värmen i vinter.

– Kunderna kommer att frysa när de tar av sig kläderna om det är för kallt på salongen, säger han. Alternativet är att vi sätter in extra elelement och använder elfiltar. Det kommer förstås att öka elförbrukningen rejält.

Förra året hade Daniel och Oui en sammanlagd elnota för salongen och sitt hus i Ängelholm på 25 000 kronor i december. Nu är de oroliga för att elpriserna ska bli dubbelt så höga den kommande vintern, något som skulle vara ohållbart för dem.

– Då har vi inte råd att hålla företaget igång, säger Daniel. 50 000 kronor i elräkning per vintermånad går inte. Alternativet är att vi stänger salongen över vintern, drar ned värmen hemma till tio grader och att jag tar tjänstledigt från mitt jobb som tekniker på ett larmföretag. Sedan får vi åka till vårt hus i Thailand och vänta in våren.

Daniel menar att politikerna måste göra något åt situationen, exempelvis genom att kompensera företagen för elkostnaderna. Men han imponeras inte över handlingskraften.

– Det var dyrt förra vintern också, men ingen har lyft ett finger för att hitta en lösning. Vi är inte de enda företagare som får det tufft. Tänk på bagerierna och pizzeriorna med sina stora ugnar. Vad ska bullarna och pizzorna kosta egentligen?

För tillfället hyr Daniel och Oui ut sitt hus i Thailand, något som var omöjligt under pandemin och gjorde att de då förlorade en del pengar. Under delar av pandemin var även salongen stängd.

– Efter att vi har rest oss från den smällen så kommer elpriserna, säger Daniel. Nu åker vi runt på festivaler och liknande på helgerna och säljer efterrätter. Målet är att bygga en buffert inför vintern, så att vi tar oss igenom den. 

Stefan Hedner

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr